Реформаторите виждат надежда за съставяне на кабинет в изказването на Борисов
Реформаторите виждат надежда за съставяне на кабинет в изказването на Борисов / БГНЕС, архив

Подготовката за председателството на ЕС и приемането на промените в изборното законодателство са силни аргументи за продължаване на живота на сегашния парламент според Костадин Марков от Реформаторския блок.

"Определено сигналите, които дойдоха от изказването на премиера в Брюксел, дават по-голям шанс за съставяне на правителство", коментира той пред журналисти в парламента.

Борисов постави условия за подкрепа на реформаторите

Според него трябва да се уточни дали става въпрос за изцяло мажоритарна система, както беше гласувана на референдума. "100 процента мажоритарен вот, никога не е устройвало СДС", посочи Марков.

Предполагам обаче, че става дума за някакъв смесен вариант, с повече или по-малко мажоритарен елемент, което може да се обсъди и да се приеме добър вариант за страната, каза той.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

Марков изрази притеснение за подготовката на българското председателството на ЕС, ако се влезе във фаза на служебни правителства. По думите му това е другият силен аргумент да се удължи животът на сегашния парламент и да се състави правителство, освен промените в Изборния кодекс.

Жельо Бойчев от "БСП лява България" коментира пред журналисти, че страхът от едно служебно правителство на Румен Радев наистина може да накара това мнозинство в парламента да излъчи правителство. Той смята, че евентуално правителство с мандат на Реформаторския блок ще бъде "крайно нестабилно, изключително вредно за страната".