БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет (ВИДЕО)
91568
БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет (ВИДЕО)
  • БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет (ВИДЕО)

БСП върна мандата за съставяне на правителство и поиска възможно най-бързо назначаване на служебно правителство. Социалистите за пореден път обвиниха ГЕРБ, че разграбват държавата.

След като очаквано върна мандата за съставяне на правителство в рамките на този парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова разговаря близо час с президента Росен Плевнелиев.

"Представихме на г-н президента нашето мнение ако може да забърза процедурата с връчването на третия мандат на следваща парламентарна партия и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а обратното", заяви Нинова.

Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна веднага (ВИДЕО/СНИМКИ)

Раздаването на мандатите започна миналата седмица, когато Плевнелиев връчи първия на премиера в оставка и лидер на партията с най-голямата по численост парламентарна група Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ върна веднага мандата, както бе обещал.

Предстои третият мандат да бъде връчен на Реформаторския блок.

Реформаторският блок започна консултации с политически сили

РБ вече започна консултации с парламентарно представени политически сили, за да разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство. Първият разговор бе с ГЕРБ, а реформаторите заявиха волята си за недопускане на БСП и ДПС в управлението на страната. Те са категорични, че няма да предлагат политически лица в евентуален бъдещ кабинет.