Плевнелиев реди служебен кабинет от администрацията си?
Плевнелиев реди служебен кабинет от администрацията си? / БГНЕС, архив

Третият служебен кабинет, който президентът Росен Плевнелиев се очаква да назначи, ще бъде съставен основно от администрацията на "Дондуков"2, съобщава "Труд", позовавайки се на свои източници.

Най-довереният доскоро човек на Плевнелиев - бившият главен секретар и настоящ правосъден министър Екатерина Захариева, е отказала да поеме премиерския пост. Причината по всяка вероятност се крие в заканата на премиера в оставка Бойко Борисов, че който отиде във временното правителство, трябва да забрави за ГЕРБ.

Възможността 43-ото НС да излъчи кабинет е все по-минимална

При това положение като фаворит за служебен министър-председател (който най-вероятно ще бъде на тази позиция само в дните до встъпването в длъжност на Румен Радев) се очертава настоящият главен секретар на "Дондуков"2 Росен Кожухаров.

Той е роден на 9 януари 1974 г. в Пловдив. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски" с магистърска степен по специалност "Право". Започва професионалната си кариера през 2000 г. като съдебен кандидат в Софийския градски съд.

От 2001 г. постъпва в Министерството на външните работи, където работи в Дирекция "Правно-нормативно обслужване" последователно като младши юрисконсулт, старши юрисконсулт, главен юрисконсулт и директор на дирекцията. През 2005 г. е консул в Генералното консулство на България в Милано. От 2005 до 2007 г. е началник на отдел в дирекция "Управление на собствеността" в МВнР. През периода 2007-2009 г. е юридически съветник на министъра по европейските въпроси.

Дори като победител във вота, кабинетът щял да падне заради бюджета, твърди Борисов

От 2009 до 2012 г. работи в Министерството на правосъдието като директор на Дирекция "Механизъм за сътрудничество и оценка". На 24 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначен за секретар по правни въпроси на Президента. С указ на държавния глава от 30 май 2013 г. е назначен за Главен секретар на Президента.

Висши постове в служебното правителство се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество.

Обрат: ГЕРБ няма да подкрепи друго правителство в рамките на този парламент

След като тази година четирима от екипа на президента станаха посланици, на "Дондуков"2 не останаха много кадри. Другите секретари на Плевнелиев са Деница Желева - по външна политика, Наталия Киселова, по правни въпроси, Ася Чолашка, по социални политики, младежта и спорта, Атанас Самандов - по отбрана и сигурност, Милен Любенов, по вътрешна политика и Мария Иванова, прессекретар.

Плевнелиев разполага и с осем съветници. Това са Евгени Ангелов - по икономика и иновации, Диляна Андреева, ръководител на звено Програма на президента, бригаден генерал Данчо Дяков - по военна сигурност, Невин Фети - по правни въпроси, Пламен Конов - по правни въпроси, Йорданка Чобанова - по европейски въпроси, Ирина Николова-Гъркова - по култура, духовно развитие и национална идентичност, Григор Антонов - по култура.