Дори като победител във вота, кабинетът щял да падне заради бюджета, твърди Борисов
Дори като победител във вота, кабинетът щял да падне заради бюджета, твърди Борисов / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че дори ГЕРБ да бяха спечелили президентските избори, правителството пак щеше да падне заради бюджета.

"Тъй като сме водили разговори с Патриотите, те категорично казаха, че нямаше да подкрепят бюджета и в един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство", коментира Борисов в кулоарите на Народното събрание.

Той отбеляза, че ДСБ, БСП, ДПС, АБВ, ПФ - всички са опозиция на кабинета. "Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим", попита Борисов.

Борисов: Не съм се обидил, обществото показа, че иска промяна (ВИДЕО)

Според него БСП са се провалили в преговорите с другите политически сили в парламента за бюджета за 2017 г. Премиерът обаче прогнозира, че от тези популистки предложения за данъчни реформи, които се предлагат, ще се губят на годишна база около 1,2 млрд. лева. Той посочи, че при 300 лева пенсия, без да се събират повече приходи, на годишна база ще се губят 1,5 млрд. лева. Т.е. един бюджет "ще увисва" на година с 3 млрд. лева, на третата година ще са 9 млрд., ще се изхарчи фискалният бюджет, коментира Борисов.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (СНИМКИ)

Попитан дали ще се върне в парламента, Борисов каза, че го обмисля. По повод на промени в партията той посочи, че в следващите дни ще събере кметовете, областните управители, изпълнителната комисия на ГЕРБ и ще си направят отчетите. Много въпроси има пред мен къде сгрешихме, малко ни трябва и помощ, и анализ, добави Борисов, цитиран от БТА.

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов