Парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов.

В гласуването участваха 220 народни представители, от които 218 бяха "за", а двама се въздържаха. Въздържалите се бяха от групата на ГЕРБ.

Най-ранната дата за предсрочни избори е 26 март

С регистрирани 219 народни представители точно в 14.00 ч. започна пленарното заседание, на което трябваше да бъде гласувана оставката на кабинета "Борисов 2".

Председателят на парламента Цецка Цачева откри заседанието и обяви, че обсъждането на оставката е единствената точка в дневния ред за днес.

"Министерски съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост на управлението", заяви в началото на обръщението си от трибуната премиерът в оставка Бойко Борисов, аргументирайки оставката на кабинета си.

"Да честитим първо победителите на президентските избори категорична, ясна и точна победа. Не си спомням толкова честни изори, поне аз", обърна се още той към присъстващите.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

"Искам да помоля вече новото мнозинство... имаме вече съвсем друго разпределение на сили. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, второ правителство. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. За каквото има необходимост, максимално ще бъдем конструктивни", заяви Борисов пред депутатите в парламента.

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

Очаква се в четвъртък и петък народните представители да разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

В началото на седмицата премиерът депозира оставката си заради загубата на президентските избори.

След гласуването й настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор.

При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo