Плевнелиев ще връчи третия мандат за кабинет на Реформаторския блок
Плевнелиев ще връчи третия мандат за кабинет на Реформаторския блок / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в понеделник проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на "Реформаторски блок". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Реформаторският блок започна консултации с политически сили

От Реформаторския блок заявиха, че ако получат мандата за съставяне на правителство, ще направят реална консултация най-напред с ГЕРБ и ако те откажат подкрепа, дясната коалиция ще върне мандата веднага. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на Реформаторския блок Борислав Великов.

БСП върна мандата за съставяне на нов кабинет (ВИДЕО)

Ако ГЕРБ кажат: "Опитайте", ще разговаряме и с другите парламентарни групи, най-напред с патриотите, добави той. Великов отбеляза, че от Патриотичния фронт имат доста сериозни искания и тези високи целеви числа, които поставят например за пенсиите, може би трябва да се оптимизират. С патриотите безспорно ще говорим, вероятно и с други дясно ориентирани сили, за да видим дали в рамките на това Народно събрание можем да направим едно стабилно правителство, което да приеме важни закони като антикорупционния, да подготви промените в Изборния кодекс и вече с един ограничен мандат най-много до лятото да свършим някаква полезна работа за хората, коментира заместник-председателят на ПГ на РБ.

Плевнелиев връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той смята, че би могло да се помисли за експертен кабинет, но, по думите му, експертен кабинет без политическа подкрепа, без мнозинство в НС, безспорно няма място.

Борислав Великов отбеляза, че още не са започнали разговори, но е по-вероятно да не се стигне до нищо и да се върви към предсрочни парламентарни избори. Той призова новоизбраният президент Румен Радев да даде своите предложения за служебно правителство и още сега то да започне да работи.

Според заместник-председателят на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров, няма механизми предсрочният вот да бъде избегнат. Според него отговорността за предсрочните избори е на ГЕРБ, защото те са ги поискали, първи са получили мандат и са отказали да съставят кабинет. Аз лично в разговори за създаване на правителство няма да участвам, каза Димитров, помолен да коментира евентуална възможност да оглави бъдещ кабинет. Тази тема е напълно изчерпана, за мен е затворена, добави той.

Източник: БТА