Бойко Борисов подаде оставка
91153
Бойко Борисов подаде оставка
  • Бойко Борисов подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Румен Радев печели 59,3%, а Цецка Цачева - 36,1% при 99% обработени протоколи

Кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев спечели президентските избори с убедителна преднина на балотажа. Между първия и втория тур на изборите Борисов декларира, че ако кандидатът на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева загуби вота, той ще подаде оставка.

В края на изборния ден в неделя Борисов декларира за трудната коалиция с Реформаторския блок. "Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват", каза той.

Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката

Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, посочи премиерът.

"Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват", продължи Борисов.

"Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки", добави лидерът на ГЕРБ.

По повод конституционната процедура след подаването на оставката, Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Пред журналисти в централата на ГЕРБ снощи Цецка Цачева призна, че част от вината за загубата на президентските избори е и нейна.

"Аз съм човек, който може да носи отговорност. Когато направим анализа в групата и партията, съм готова да си подам оставката не само като председател, но и да напусна НС", обясни тя. Но, тъй като била достатъчно самокритична, призна, че вероятно и тя има пропуски.

Цачева: Аз съм човек, който може да носи отговорност

Във връзка със сроковете, в които би могло да бъде свикано ВНС, председателят на парламента бе скептична, че това може да стане в рамките на този парламент.

Президентът Росен Плевнелиев има готовност за съставяне на служебен кабинет. Той вчера успокои, че ако сегашното правителство подаде оставка, това не означава, че страната ще изпадне в парламентарна криза.

"Ако България в следващите дни поради решения, които не зависят от държавния глава, влезе в политическа криза, ще правя следните много ясни неща. Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуване на оставката в НС, това още не означава парламентарна криза. Конституцията много ясно задължава държавния глава в режим на консултации с политическите сили и гражданското общество и институции да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна криза", посочи Росен Плевнелиев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Левицата няма да приеме мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламента и ще се бори за победа на предсрочни парламентарни избори.

Вижте тук какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

Очаква се оставката на кабинета "Борисов 2" да бъде гласувана на заседание на парламента в сряда, 16 ноември.

Президентът Росен Плевнелиев обаче не може да разпусне Народното събрание в последните три месеца от мандата си. Така то продължава да работи и приема оставката на правителството. Ако Народното събрание три пъти не може да формира ново правителство, то президентът назначава служебен кабинет. Това ще е третият служебен кабинет, съставен от Росен Плевнелиев. По този начин през декември можем да се окажем в уникална ситуация - има служебно правителство, но има и работещ парламент.

При подобна ситуация служебното правителство и народното събрание ще действат „в съжителство", докато новият държавен глава не встъпи в длъжност. Тогава новият президент ген. Румен Радев може да реши да назначи нов служебен кабинет, ще може да разпусне и Народното събрание, защото това ще е в правомощията му, както и да насрочи предсрочни парламентарни избори в рамките на два месеца.

Вече се чуха и мненията на експерти, че е добре Плевнелиев работи заедно със своя наследник на поста по съставянето на служебното правителсто, за да не стига и до нова ситуация за страната - в рамките на месец и половина да се наложи назначаване на две служебни правителства.

След встъпването си в длъжност на 21 януари новият държавен глава ще разпусне парламента и ще обяви дата за предсрочни избори. Срокът е два месеца, което означава, че най-рано вотът за нов парламент може да е в края на март.

До разпускането на парламента обаче престоят няколко ключови задачи пред депутатите. На първо време това в приемането на Бюджет 2017, както и бюджета на Здравната каса. Не на последно място, Народното събрание е длъжно в тримесечен срок да разгледа и трите въпроса от националния референдум и да се произнесе по тях.

видео: nova.bg