Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е Реформаторският блок
Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е Реформаторският блок / БГНЕС, архив

Новоизбраният президент Радев по един много разумен начин ми се обади и каза ми, че избира вариант, в който той няма да носи смесена отговорност и до 21 януари аз нося своята пълна отговорност.

Това каза пред БНТ държавният глава Росен Плевнелиев.

Не бива да се иска от Румен Радев да носи отговорност преди да встъпи в длъжност, каза Плевнелиев и няколко пъти повтори, че той ще носи отговорност до края на своя мандат.

Димитър Делчев, РБ: Ясно е, че възможностите за кабинет в 43-тото НС са изчерпани

Аз спя спокойно, защото отворих всички врати, дадох всички шансове, заяви още Плевнелиев относно конституционната процедура, в която се намираме в момента.

За съжаление сме в ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък, продължи Плевнелиев и отново повтори, че неговото лично убеждение е, че 43-ото Народно събрание има още много смислена работа за свършване.

Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание, смята президентът.

РБ кани ГЕРБ да обсъдят има ли мнозинство за съставяне на кабинет в 43-тото НС

Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви: Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност.

Росен Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че назначен от него служебен кабинет ще го номинира за кандидат за еврокомисар след напускането на Кристалина Георгиева.

Не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар. Това е конфликт на интереси, категоричен бе Плевнелиев.

Според него колкото повече България се бави с номинацията за европейски комисар, толкова по-трудно ще става. Апелирам към Бойко Борисов да побърза, заяви Плевнелиев.

Запитан с какво ще се занимава след края на мандата си, той каза: Оставам посветен на европейското и демократичното развитие на страната. Ще бъда активен.

Източник: БГНЕС