Президентът Росен Плевнелиев отново изрази позицията си, че 43-то Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и заяви, че парламентарните политически сили трябва да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство в рамките на този парламент. Това каза държавният глава след заседанието на КСНС, на което бяха обсъдени актуалната политическа обстановка в страната и мерки за излизане от политическата криза след оставката на правителството на Бойко Борисов.

Уверен съм, че това Народно събрание е в състояние да продължи усилията си по осъществяването на ключовите реформи, които са част от неговата програма, но са и приоритетни в дневния ред на българското общество, каза държавният глава.

Патриотите готови да поемат отговорност да съставят кабинет

Президентът Плевнелиев заяви отново, че дава всичко от себе си, за да се намери начин Народното събрание да продължи дейността си и да бъде способно да излъчи работещо правителство. Сред аргументите за това Плевнелиев посочи предстоящото председателство на страната на ЕС през 2018 г. и необходимостта от добра подготовка, като допълни, че това е голяма отговорност и възможност страната ни да се покаже по достоен начин пред света, да зададе приоритетите на ЕС и да защити своите позиции.

Не ми се иска в подобна отговорна ситуация страната да бъде управлявана повече от пет месеца от едно или две служебни правителства, каза президентът Плевнелиев.
Според него дори някои от политическите сили да очакват дивиденти в такава ситуация, това е опасно заиграване с дългосрочните стратегически приоритети на държавата.

Борисов: Дължа подкрепа на Патриотите и Реформаторите, ако решат да направят кабинет (ВИДЕО)

Росен Плевнелиев посочи, че на КСНС са били застъпени две мнения - част от партиите са заявили, че потенциалът на настоящия парламент е изчерпан и трябва да се организират незабавно предсрочни избори, а друга - че ситуацията не налага бързи избори, а Народното събрание е в състояние да излъчи правителство. Имало е принципно съгласие за предсрочни избори в края на март - началото на април, при положение, че парламентът няма възможност да излъчи правителство. Президентът Плевнелиев заяви, че насрочването на дата на избори е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Плевнелиев каза, че в тази ситуация неговите задължения са ясни - той трябва да пристъпи към връчването на проучвателни мандати. Въпреки изрично декларираните намерения на първата и втората по големина политически сили да върнат веднага връчения им мандат, продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза, каза Плевнелиев.

РБ: Да се търси вариант за кабинет в настоящия парламент

Държавният глава каза, че ще връчи третия мандат на тези, които най-много гарантират и по най-ясен начин поемат ангажимент, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. Той ще връчи третия мандат "след много размисъл, допълнителни консултации и разговори" на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за съставяне на правителство. Продължавам да вярвам, че има потенциал за създаване на правителство и ще се радвам то да се реализира с един от трите опита, посочи президентът.

Росен Плевнелиев каза, че най-вероятно в петък ще започне конституционната процедура по връчването на проучвателни мандати и допълни, че президентската институция е отворена за всеки, който е готов да допринесе с решения.

Разбира се, служебно правителство стои на дневен ред, не го искам, не е моя цел, не съм тръгнал да търся министри, не това е задачата на държавния глава в този момент, каза Росен Плевнелиев и допълни, че задачата му е да направи всичко необходимо политическата криза да не прерасне в парламентарна. Президентът обаче каза, че ако се стигне до служебно правителство, е показал, че може да се справи и ще носи своята отговорност, и ако се наложи, ще има такова. "Съзнавам, че това служебно правителство ще работи месец с президента Плевнелиев и поне още три-четири месеца с президента Радев. Давам си също сметка, че две служебни правителства не са добрият вариант за България", каза държавният глава. Той увери, че няма да допусне по никакъв начин институционален вакуум.

Нинова: БСП иска предсрочни избори

За проведения референдум заедно с президентските избори Росен Плевнелиев каза, че е "отговорност на настоящия парламент да чуе гласа на народа, същевременно обаче, за да се осъществи устойчива и коректна към гласоподавателите реформа, е необходимо време, много дебати, професионализъм, експертност и по никакъв начин да не се действа на парче, на коляно и веднага, защото някой сценарист натиска за това". Той посочи, че предстоят сериозни промени в изборното законодателство, но има огромна опасност, ако се бърза в настоящето Народно събрание и се тръгне към бързи избори, и се направят промени в последния момент, има опасност държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. Не дай си, Боже, следващите избори да бъдат оспорени заради това, че някой е бързал отново, в последния момент, да прави инициативи, свързани с промени в Изборния кодекс, коментира Плевнелиев.

Източник видео: nova.bg