Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов
Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и в първия работен ден внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Какво следва след оставката на Борисов?

Според една от хипотезите предсрочни парламентарни избори ще могат да се проведат едва през април 2017 година.

Държавният глава Росен Плевнелиев е длъжен отново да връчва мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Борисов: Готов съм за оставка и няма да участваме във властта, ако загубим днес

Според резултатите от парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. мандатът отива първо при ГЕРБ - партията с най-голяма подкрепа, после при БСП, а при неуспех - при трета партия, избрана от Плевнелиев. Срокът за връчване и връщане на "неизпълнен" мандат е седем дни за всяка партия, но няма срок, в който президентът да връчи първия мандат.

При невъзможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, оставката на правителството е факт, но Плевнелиев няма право да разпуска Народното събрание и да насрочва дата за нови парламентарни избори. Причината - конституционно изискване, според което президентът не може да подписва такъв указ в последните три месеца от мандата си. Мандатът на Плевнелиев изтича на 22 януари 2017 г.

Сегашният държавен глава обаче все пак трябва да сформира служебно правителство, което до управлява страната с действащ парламент.

Има и друга хипотеза, че Плевнелиев няма да бърза с връчването на първия мандат, а тъй като цялата процедура по връчване и връщане на мандата отнема около два месеца, кабинетът "Борисов 2" ще работи до мандата на новия президент.

С встъпването в длъжност на новия - пети президент на България, той ще трябва веднага да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за извънредни парламентарни избори.

Срокът между датата на издаване на указа и датата на вота е два месеца.