Бойко Борисов обеща приемственост в управлението
91198
Бойко Борисов обеща приемственост в управлението
Борисов: Не съм се обидил, обществото показа, че иска промяна (ВИДЕО)
  • Бойко Борисов обеща приемственост в управлението
  • Борисов: Не съм се обидил, обществото показа, че иска промяна (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов обеща приемственост в управлението при представянето пред депутатите на оставката на кабинета в присъствието на министрите.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов.Той се обърна към залата, новото, по думите му, мнозинство да направи правителство до изборите, за да се успокои държавата.

Подробности около дебата в пленарната зала ЧЕТЕТЕ ТУК

"Ще продължим да изпълняваме функциите си до избиране на ново правителство, ще осигурим приемственост в предаването на властта", обеща Борисов.

"Искам да помоля вече новото мнозинство. Имаме вече съвсем друго разпределение на сили. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, второ правителство. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокоите държавата и управлявайте. За каквото има необходимост, максимално ще бъдем конструктивни", заяви премиерът пред депутатите в парламента.

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

"Да честитим на победителите на президентските избори - категорична, ясна точна победа", обяви Борисов. "Не си спомням толкова честни избори", каза още той. Пред депутатите Борисов коментира, че преди две години, когато е поел държавата, тя е била в критична ситуация и той се надява никой да не го е забравил това.

"Тогава единственият шанс беше коалиция между ГЕРБ и РБ и да търсим подкрепа в Патриотите и АБВ. В най-оптимистичните ми прогнози не съм си представял, че изкарваме две години. Правихме редица компромиси, аз си знам какво ми е било две години. Опитахме се, положихме максимум усилия", заяви Борисов.

По думите му вотът в неделя ясно е показал, че "обществото иска промяна". "Правим си изводите, не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил по-важен за мен. Много сериозни изводи сме си направили, оставаме на разположение на обществото. То сега ни каза, че иска други, длъжни сме да го направим", заяви Борисов.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (СНИМКИ)

"Това е реален вот, промяна на политическата ситуация. Има партия по-силна от нас", заяви министър-председателят. След речта си пред депутатите Бойко Борисов излезе от пленарната зала и не дочака гласуването на оставката на кабинета.

"Много се опитват да ме уязвят - че съм бил диктатор, султан, но управлението се дава от народа. Моята убеденост е, че щом народът е разубеден, незабавно трябва да се оттеглим", каза още премиерът в оставка.

За българите вече имаме нов президент, допълни той и пожела успех на Румен Радев и Илияна Йотова.

За втори път Бойко Борисов си тръгва предсрочно от властта

"Когато гласувате бюджета една голяма молба имам към вас, популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазейки се да не сгрешите", обърна се още от парламентарната трибуна пред народните представители премиерът.

Той посочи, че много от предложенията към бюджета са популистки, ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджета около 3 млрд. "Ще счупите държавата накрая", каза той и отчете ,че това, което казва му носи негативи. Борисов подчерта, че доходите по времето на правителството му са се вдигнали с 11%.