БСП и ВМРО в Пловдив искат смяна на председателя на местния парламент
БСП и ВМРО в Пловдив искат смяна на председателя на местния парламент / netinfo

Официално искане на предсрочно прекратяване правомощията на председателя на общинския съвет от ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев бе внесено в деловодството на местния парламент. То е подписано от деветима съветници на ВМРО, шестима от левицата и двамата представители на ЗНС "Александър Стамболийски", които са свързани с бившата администрация от миналия мандат.

Мотивите са свързани със стила на ръководене на местния парламент. Според вносителите Кюмюрджиев пречи на работата на общинския съвет, което е срещу интересите на пловдивчани, прилага тоталитарен подход и „манипулира работата в комисиите и тенденциозно и в ущърб на общината не защинава интересите на местното самоуправление, поставяйки го в зависимост от гравитиращи около него икономически интереси”.

„Искането за оставката ми е провокирано от предложението за отнемане правомощията на заместник-кмета Петко Атанасов (ВМРО) да се разпорежда с общинската собственост и прехвърлянето им на районните кметове”, коментира Кюмюрджиев.

Искането за смяната му трябва да бъде гласувано по закон още на сесията на общинския съвет в сряда, която е първата след разпада на досегашната управляваща коалиция ГЕРБ – ВМРО и след формирането на ново мнозинство около ГЕРБ, без участието на кметската партия ВМРО.

Други новини от Пловдив