БСП и Цветанов се скараха заради системата за нови документи
БСП и Цветанов се скараха заради системата за нови документи / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП и Цветанов се скараха заради системата за нови документи
32440
БСП и Цветанов се скараха заради системата за нови документи
  • БСП и Цветанов се скараха заради системата за нови документи

БСП и вътрешният министър Цветан Цветанов влязоха в пореден спор за това кой е виновен за хаоса при издаването на личните документи. По време на парламентарния контрол депутатите от левицата Антон Кутев и Атанас Мерджанов обвиниха министър Цветанов за неуредиците.

Вицепремиерът пък отвърна с думите, че въвеждането на новите паспорти е трябвало да стане още през 2007 г., но на два пъти е било отлагано от тогавашните вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков. Заради това Европейската комисия е започнала срещу България наказателна процедура от 30 млн. евро.

От БСП отново поискаха договорът със „Сименс" да стане публичен.

Цветанов уточни, че „Сименс" все още не са получили всички пари за изработването на системата за нови лични документи. За сега са изплатени 20 млн. лева за консумативи. Очаква се компанията да предаде изцяло системата на МВР на 30 септември и след осеммесечни тестове да си получи 47-те милиона евро.

„Парите, които в момента са в БНБ, не се превеждат на фирмата-изпълнител до момента, на който не бъде приет протокол за приемане на системата. Когато бъде подписан този протокол осем месеца по-късно ще започне превеждането на парите към „Сименс". В момента от тази набирателна сметка са платени около 20 млн. лева за консумативи, но в сметката има 47 млн. и те са в БНБ. Те няма да бъдат променяни и няма да отиват в друга банка", заяви вътрешният министър.

„Защо беше променена стратегията от централизира към децентрализирана. Защото ако беше централизирана системата, това означаваше, че ще бъдат отпечатани на едно място, мощностите щяха да бъдат много по-добри и нямаше да е необходимо да се получават тези сривове, които в момента има във всички областни центрове. Попитайте БСП", коментира Цветанов.

Виждате ли и ваша грешка?

Аз ви казах какви бяха моите възможности - държавата да плати неустойки за прекратен договор, който е започнал своето изпълнение, или да забавя процедурата с шест месеца до една година за нова процедура за ново избиране на фирма. И в един момент на държавата щеше да бъде наложена санкция от Европейската комсия. Аз съм получил в наследство един договор, който в момента изпълнявам.