Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на Българската социалистическа партия (БСП). Това съобщиха от пресцентъра на БСП и допълниха, че партията е внесла в ЦИК доказателства за собствеността на марката "Коалиция за България". Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка "Коалиция за България" е собственост и принадлежи на Българската социалистическа партия. Съгласно закона, това включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да я използват, е отбелязано още в съобщението. „Ако на БСП много им липса марката „Коалиция за България“ сме готови да обсъдим тяхното приемане във формацията“. Това пък каза пред журналисти председателят на АБВ Румен Петков.

Проф. Боян Дуранкев застава начело на листата на „Коалиция за България“ за евровота
 
Според БСП, желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел единствено да въведе в заблуждение и да доведе до объркване на избирателите, които ще гласуват в предстоящите избори за Европейски парламент. Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната и следователно не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК, смятат от партията.
 
От БСП припомниха, че "Коалиция за България" е създадена през 1999 г. от БСП и други по-малки, идейно близки партии. До 2014 г. "Коалиция за България" е участвала във всички проведени избори - парламентарни избори /2001 г., 2005 г., 2009 г./; президентски избори /2001 г., 2006 г./; избори за Европейски парламент /2007г., 2011 г., 2014 г./; местни избори /2003 г., 2007 г., 2011 г./ и в стотици нови и частични избори, извън редовните местни.

ГЕРБ пита Нинова предлагала ли е 30 млн. лв. на Миков за лидерския пост в БСП
 
С регистрацията на "Коалиция за България" за участие в изборите за ЕП ще бъдат нарушени редица закони на страната - в това число Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове, отбелязват от БСП. Според тях, ЦИК трябва да се съобрази с изложените аргументи и българското законодателство и не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование "Коалиция за България" за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г.
 
„Обявяваме се категорично против подобен род практика за разрушаване на демократичността и опорочаваща изборния процес“, посочват още от БСП и са допълнили, че ще защитават праватa си пред съда, всички международни органи и институции.

АБВ и още 6 партии ще се явят на евроизборите като „Коалиция за България”

Не закъсня и реакцията на АБВ по казуса. „Не знам как може да откраднеш нещо, което не принадлежи. Ние сме внесли в ЦИК документи“, обясни председателят на АБВ Румен Петков.
 
Ако на БСП много им липса закъснялата носталгия по марката „Коалиция за България, сме готови да обсъдим тяхна молба още днес, само двама от партньорите все още имат резерви да ги приемем“, коментира Петков.
 
„Ще ги посъветвам да се вгледат в предшественика. Ленин стиска каскета и никой не му го краде. На тях все някой нещо им краде“, заяви лидерът на АБВ.
 
„Тази политическа немощ, която избива понякога в цинизъм, издава една нищета, която е обидна, в това число за всички хора, които имат отношение към левицата“, каза още Румен Петков.
БТА