/ БГНЕС
Проф. Боян Дуранкев е определен единодушно за водач на листата на "Коалиция за България". Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция след заседание на Политическия съвет на "Коалиция за България", на което е утвърден водачът на листата за евровота, предаде Агенция „Фокус“.
 
„В рамките на политическия съвет обсъждаме повече от 40 кандидатури за евродепутати“, заяви Петков и посочи, че те са направени от 7-те партии, които са част от коалицията.

Коалиция за България
БГНЕС

„18 мъже и 9 жени обсъждаме, 27 конкретни кандидатури. Всички те са с висше образование. От тях 10 са представители на академичната общност, хабилитирани лица. В това число 7 преподаватели във висши учебни заведения. Възрастовото разпределение е до 35 години - 13 кандидати, между 35 и 60 – 9 кандидати и над 60-годишна възраст – 6. Много добър баланс като териториално представителство, възрастово участие и практически възможност да са гарантира равнопоставеността на двата пола в листата“, каза още Петков и уточни, че е силно и професионалното присъствие.
 
ЕП трябва да върнем надеждите на българите, които през Прехода доста пострадаха, бяха първите думи на водача на листата на "Коалиция за България" за евровота.

Коалиция за България
БГНЕС

„Бих желал да кажа, че в тази борба за Европейския парламент не се включваме просто на един олимпийски принцип, а отиваме да свършим определена работа“, каза проф. Дуранкев. По думите му това, което трябва да се направи, е да се позволи ЕС и България фино да се пренастроят към изискванията, които са пред съвременността и пред нашите деца и внуци.
 
"Не бих желал да започна с това, но шансът на "Коалиция за България" е огромен. Хората искат промяна, искат нови лица. Виждат, че една значителна част от политическия елит в момента спазва принципа – „Ако печеля, печеля само аз, ако губя – плаща целият български народ“, допълни проф. Дуранкев.
 
По думите му това е аморален модел, който трябва да се промени. „Другият модел на калинки и непрофесионалисти също трябва да изчезне от територията на Република България“, допълни още той.
 
Чрез проф. Боян Дуранкев имаме голяма възможност като българи да водим силен дебат в политическата надпревара за участие в ЕП, каза лидерът на АБВ Румен Петков. По думите му чрез кандидатурата на проф. Боян Дуранкев ще може да се даде на България необходимото достойнство и самочувствие, че излъчва хора, които със своята почтеност, със своята готовност да работят за обществото и да бъдат полезни.
 
Петков обяви, че „Коалиция за България“ ще се регистрира за евровота в ЦИК утре (7 април) в 11.00 ч.

Коалиция за България
БГНЕС

Агенция Фокус