Тома Биков
Тома Биков / БГНЕС, архив
Нинова: Внасяме подписи в НС за отстраняване на Пламен Георгиев и заместника му
На специална пресконференция днес партия ГЕРБ отправи питане към лидера на БСП Корнелия Нинова дали тя е предлагала 30 млн. лева на Михаил Миков, за да се откаже от лидерския пост в социалистическата партия. Въпросът бе зададен от депутата от ГЕРБ Тома Биков. Междувременно БСП поиска шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде отстранен напълно, а не само докато тече разследването за апартамента му. Червените започнаха и събирането на подписка за отстраняването му от длъжност.

Нинова: Корупцията пребори ГЕРБ, вместо обратното
 
Ние имаме доста сериозни източници на информация в тази посока. Очакваме отговорът на Нинова веднага, ако тя има да каже нещо по този въпрос. Ако тя замълчи, ще приемем, че отговорът е – да. След като тя има претенцията да бъде морален стожер, нека да отговори и на тези въпроси“, настоя Биков.

„Алфа рисърч“: Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се топи
 
Той подчерта още, че ако тази информация се окаже вярна, отговор трябва да бъде даден и на още въпроси.
 
Въпросът е откъде са дошли, как биха били върнати и какви ангажименти са били поети. Ние имаме конкретна информация, но ще изчакаме отговора на г-жа Нинова, защото така е коректно“, допълни още депутатът.
 
Според него ГЕРБ е създал висок стандарт в българската политика, защото с постовете си се разделят хора, за които има „дори и сянка на съмнение“ за някаква нередност.
 
Има отечествен фронт срещу управляващото мнозинство, който е разнороден и в който участват най-различни субекти. Ние вярваме, че българските граждани няма да позволят страната да потъне в хаос, каквото искат г-жа Нинова и нейните приятели“, каза още Тома Биков.

Колегата му Спас Гърневски, пък, припомни случаят с приватизацията на дружеството „Техноимпекс“:
 
„Как така Корнелия Нинова беше толкова приближена, че успя да достигне до такива позиции, въпреки крехката си възраст? До ден днешен не е отговорил“, посочи той.

ГЕРБ: Доколко морално е обвиняем за пране на пари като Йончева да води червената евролиста
 
Междувременно ПГ на "БСП за България" внесе подписка в НС за отстраняване от длъжност на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и заместника му заради скандала с имотите им. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
 
От там припомнят, че по-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова е обявила това намерение пред медиите, защото ПГ на "БСП за България" счита, че излизането на шефа на КПКОНПИ в отпуск е скриване от отговорност.
 
„Премиерът Бойко Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване, казвайки му или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев се възползва и излезе в отпуск до приключване на проверката“, заяви Нинова. По думите й, от опит се знае, че тези проверки продължават месеци, дори години.
 
„Това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и той да се върне на бял кон някой ден. Ние категорично не приемаме това решение“, отсече Нинова.
БГНЕС, БТА