/ БГНЕС
Днес за пореден път ставаме свидетели, че за БСП темите за Европа и интересите на българските граждани са чужди. Това се заявява в позиция на ГЕРБ, публикувана на сайта на партията.

Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите

"Очаквахме, че поне част от днешните изявления на социалистите щяха да бъдат посветени на пакета "Мобилност" и усилията, които положиха българските евродепутати и правителството на Бойко Борисов в посока на блокирането му в Европейския парламент. БСП обаче все още не могат да излязат от тежката си фиксация в Цветан Цветанов, тема, която ГЕРБ затвори морално още вчера", посочват от партията.

ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)

Очевидно отсъствието на БСП от парламента силно е увредило политическата им сензитивност за истински актуалните и важни политически теми за българските граждани, коментират от ГЕРБ.

Тук е моментът да попитаме БСП, ако за тях оставката на Цветан Цветанов не е морален акт, а политически фалш - какъв е моралният прочит на издигането за водач на листата за евродепутати на БСП на Елена Йончева, която е с повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери, питат от ГЕРБ. Те поставят въпроса как БСП ще обясни на българите, загубили спестяванията си при фалита на КТБ, че водач на листата им е човек, който е имал обща офшорна фирма с Цветан Василев.

И можем ли да тълкуваме първата позиция на Йончева в листата на БСП като ясен знак, че неин подгласник и на втора позиция ще бъде възнаграден обвиненият в най-тежкото политическо престъпление - купуването на гласове - Манол Генов, допълват от ГЕРБ.

Депутатите от БСП плащат гаранцията на Елена Йончева

В следствие на едноличното управление на лидера на БСП и нежеланието й да чуе гласа на червените структури, Корнелия Нинова е на път да създаде поредния грозен прецедент - веднага след като бъде избрана за евродепутат, Елена Йончева да стане първата, на която ще бъде свален имунитетът в Брюксел, се заявява в позицията.

"А по отношение на морала, както БСП, така и самата Йончева трябва да отговорят до колко достойно е това, че Йончева дори не напусна парламента, след като беше избрана за водач на червената евролиста. За разлика например от Петър Курумбашев, който въпреки реалния риск да бъде изместен от феномена 15/15, напусна българския парламент при предходната кампания, след което се съобрази с волята на избирателя да изпрати в Брюксел Момчил Неков вместо него", отбелязват от ГЕРБ.

Цветанов изненада Дариткова с цветя, двамата запазват връзката помежду си (ОБЗОР)

„Според мен Сергей Станишев не трябва да бъде в листата на БСП за предстоящия евровот. Но това ще го реши окончателно Националният съвет на 14 април”, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова пред NOVA.

Тя поясни, че председателят на ПЕС има много задължения като такъв и в това свое качество трябва да обединява различни становища.

Цветанов си тръгва с подарък от колегите - маратонки за дълъг политически маратон

Нинова коментира и оставките, подадени заради аферата с имотите на властта. „Това е политически фалш, опит да се потуши скандалът”. Тя допълни, че Цветан Цветанов напуска парламента с „тежки съмнения за политически рекет, лобистки закони и може би - за данъчни престъпления”.

„ГЕРБ постигнаха съвършенството корупцията да е заложена в закона, нарушенията на изборните правила да са заложени в закона. Да се приемат закони в интерес на фирми или на изборния процес на управляващата партия”, коментира още червеният лидер.

И допълни: „Това е моделът „ГЕРБ”, моделът на прехода – срастване между олигарси и политици”.

Нинова е категорична, че смисъл от подаване на оставки няма, ако това реално не променя нищо. „А ние от 10 години наблюдаваме едно и също”, заяви председателят на БСП.