След проведеното тайно гласуване Елена Йончева е получила 95 гласа, а Сергей Станишев - 75.
След проведеното тайно гласуване Елена Йончева е получила 95 гласа, а Сергей Станишев - 75. / БГНЕС
Елена Йончева оглавява евролистата на БСП
101011
Елена Йончева оглавява евролистата на БСП
  • Елена Йончева оглавява евролистата на БСП
Елена Йончева ще оглави листата на БСП за европейските избори. Тя бе избрана от Националния съвет на партията след четиричасови дебати и тайно гласуване. Надпреварата за първото място в евролистата бе между нея и председателя на Партията на европейските социалисти и настоящ евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75.
 
Битката между Сергей Станишев и Елена Йончева беше оспорвана. Ръководството на БСП в лицето на Изпълнителното бюро номинира Елена Йончева за водач. Кандидатурата й бе представена лично от лидера на партията Корнелия Нинова, която определи Йончева като утвърдено лице на борбата с корупцията. Подкрепящите Сергей Станишев застанаха зад идеята, че водачът на листата на БСП трябва да бъде чиста партийна кандидатура.

Корнелия Нинова: БСП предлага Елена Йончева за водач на листата за евровота

След избора зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обяви пред журналисти резултатите: "172 души от Националния съвет са участвали в гласуването. 95 подкрепиха кандидатурата на Елена Йончева, 75 - кандидатурата на Сергей Станишев и двама души не са могли да излъчат фаворит. С това е взето легитимно решение и БСП с Елена Йончева тръгва към победа на предстоящите европейски избори".
 
Засега остава неизвестно на коя позиция в евролистата ще бъде поставен президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП: "На следващ пленум, може би след две седмици, ще бъде подредена цялата листа. Коя позиция ще получи Сергей Станишев, Момчил Неков, проф. Румен Гечев, Георги Пирински, ще преценят същите членове на Националния съвет, които днес излъчиха Елена Йончева за водач".

Кирил Добрев: Изпълнителното бюро на БСП номинира Елена Йончева за водач на листата за евровота
 
След гласуването Сергей Станишев каза, че пръв е поздравил Елена Йончева, но не скри разочарованието си от резултата. Той подчерта, че избори и политика на инат не се правят. 
 
Цялата листа на БСП за европейските избори се очаква да бъде подредена в началото на април.