Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за европейските избори, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в реч пред съпартийците си на пленума.

"Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници", посочи Нинова.

Кирил Добрев: Изпълнителното бюро на БСП номинира Елена Йончева за водач на листата за евровота

"Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика", смята лидерът на БСП.

"В България сме на прага не просто на поредните европейски избори. Пред нас има възможност, реална възможност, да управляваме и да променим България. Тези избори са съдбоносни за страната ни и БСП", коментира Корнелия Нинова и посочи - "нашата цел е победа на европейските избори, предсрочни парламентарни и спечелването им".

Тя благодари за подкрепата за излизането на Парламентарната група на "БСП за България" от Народното събрание. "БСП не може да бъде смокинов лист, зад който да се скрие новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП", посочи Нинова. По думите й мнозинството е нестабилно, крепи се единствено на сговор, сделки и схеми.

Пред БСП има реален шанс да бъдем не само опозиция, но и носители и изразители на този вот, алтернатива за обезверения българин, посочи тя.

Смело разкрихме злоупотребите в Хасково гейт, строителството на оградата с Турция, строителството на пътища и много други конкретни случаи, които разклатиха властта и за които работиха и рискуваха много от нашите депутати и другари. Това е кауза, която може да събира, а не да разделя", отбеляза Нинова пред съпартийците си.

БСП избира водач на листата си за европейските избори

"Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции", заяви още лидерът на БСП. По думите й Йончева е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. "Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България", посочи Нинова. "Можем да обединим усилията си - тя там и ние тук заедно да продължим тази битка".

"Ръководството на партията предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за евровота. Първо, ние се вслушваме в гласа на структурите. Сегашното ръководство наистина уважава мнението на структурите. От 299 организации, в 266 Елена Йончева е номинирана за кандидат за евродепутат. БСП има желание и да разширява членската си маса с цел спечелване на евроизорите, а оттам и голямата ни цел – предсрочни парламентарни избори. Скоро ще има такива, въпрос на време е”, коментира председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев.

БСП избира водач на евролистата си

По думите му няма сблъсък между Сергей Станишев И Елена Йончева. „Богатство е всяка една партия да има толкова много личности като Елена Йончева и Сергей Станишев. Има и други, които са получили страшно много номинации като проф. Иво Христов, проф. Румен Гечев, Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков. Това е едно богатство. Дано и другите партии да имат такива личности”, каза още Стойнев.

„За нас е изключително важно това, което ще кажат българските граждани. Елена Йончева е човек, който олицетворява борбата за справедливост. Човек, който не се страхува да казва истината. Тя разкри начина, по който ГЕРБ управляват българските общини, начинът, по който беше изградена оградата по границата, това което се случва в инфраструктурата и некачественото строителство. Тя е човек, когото искаме да изпратим в Европа и тя да продължи тази битката за справедливост и на европейско ниво”, заяви още той.

„За мен водачеството на листата не може да бъде самоцел. За мен е важно да има силна листа, която да работи като екип и да постигне победа на изборите”, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
nova.bg, БТА