/ БГНЕС
БСП избира водач на евролистата си
101009
БСП избира водач на евролистата си
  • БСП избира водач на евролистата си
Националният съвет на БСП избира на заседание водач на листата за предстоящите евроизбори. Очаква се да бъдат определени и местата на коалиционните партньори и гражданската квота.
 
Основният сблъсък ще бъде между кандидатурите на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и журналиста и говорител на социалистите Елена Йончева, които получават най-много номинации от общинските структури.

БСП избира водач на листата си за европейските избори
 
Членовете на БСП са разделени в мнението си дали водачът трябва да е партийна фигура, каквато е  Сергей Станишев или гражданска, каквато е Йончева.
 
Според Атанас Мержданов  начинът, по който ръководството на БСП структурира една вътрешна битка не може да донесе успех.
 
„Изправянето на авторитети в партията е крайно непродуктивно, което намалява силите на партията и ни лишава от така желаната победа на европейските избори. С начина, по който се въдворяват определени граждански личности и граждански квоти, според мен, върви един пълзящ процес по департизация. Няма как партиите да бъдат обезценени и игнорирани от правенето на политика. И нещо още в тази връзка. Прави впечатление, че водачите на всички други политически опоненти ще бъдат ярки партийни фигури.“

Изпълнителното бюро на БСП номинира Елена Йончева за водач на листата за евровота
 
Противоположно мнение изрази председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов.  Според него водач от гражданската квота може да е по-пелечивш.
 
 „БСП направи един пробив на парламентарните избори през 2017г. Досега не бяхме имали толкова граждански квоти и водачи. Някои по-близки до нас, някои изглеждаха по-далечни, но те имаха своя принос в резултата. Какво значи да е партиен член? Понякога симпатизантите или непартийния член е по-голям партиец от партийците.“
 
Сергей Станишев каза преди началото на пленума, че е важно БСП да играе за победа на предстоящите избори.

Каракачанов: Най-добрият вариант е да запазим малката коалиция за евровота

 
„Трябва да се намери решение, което да позволи БСП ясно да покаже, че ние отиваме да печелим тези избори, а не да решаваме вътрешнопартийни въпроси. За мен е важно да има силна листа, която да работи като екип и да постигне победа на изборите.“
 
Освен Елена Йончева и Сергей Станишев още петима души са с изключително голям брой номинации. Това са Деница Златева, Иво Христов, Румен Гечев, Петър Курумбашев и Момчил Неков.