/ БГНЕС
„Алфа рисърч“: Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се топи
101188
„Алфа рисърч“: Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се топи
  • „Алфа рисърч“: Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се топи
Съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент. Това констатира регулярното национално представително проучване на "Алфа рисърч", цитирано от БТА. Проучването е направено от 22 до 26 март сред 1011 души и е съвпаднало по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки.
 
Началните реакции на гражданите, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри - 10.3 на сто са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите и смятат, че това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3 на сто) също споделя това мнение.

Борисов: Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара, искам оттук да излезем силни
 
Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28 на сто доверие срещу 43 на сто недоверие).
 
Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява и вече е под 1 на сто, сочи още проучването. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП.

Народно събрание сграда
БГНЕС

Според анализаторите сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5 на сто на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия, мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност.
 
Сред лидерите на основните политически сили Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23 процента. С 3 процента увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров - с по 2 на сто. "Демократична България" с вот от 5.1 на сто е все още малко под бариерата от 5.88 процента, необходима за спечелването на мандат.

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?
 
Партиите от коалицията „Обединени Патриоти”, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО - 4.1 на сто, НФСБ - 2.2 процента, Атака - 2.1 на сто от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации.
 
Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на март получава положителни оценки от 51 на сто от българските граждани, срещу 15 на сто отрицателни.

Елена Йончева ще води листата на БСП за евроизборите
 
Народното събрание е "застинало" на 8 процента одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59 на сто.
 
Според данните позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта - от 17 на сто на 13 процента, отрицателното нараства до 52 на сто, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

Валери Симеонов: НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите
 
Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и Красен Кралев.
 
Социолозите коментират, че липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март, 35 на сто от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Според Каракачанов скандалът с апартаментите намирисва на предизборна кампания
 
Умерените, системни партии се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации. Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като т.нар. пакет "Мобилност", например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки, отбелязват анализаторите.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 22-26 март 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
БТА