Радан Кънев
Радан Кънев / БГНЕС
Водач на евролистата на „Демократична България“, в която влизат ДСБ, „Да, България“ и „Зелените”, ще е Радан Кънев, а не досегашният евродепутат Светослав Малинов. Още през есента на миналата година Малинов беше издигнат като водач на листата, но се оттегля от водаческото място заради отсъствието му при гласуването на пакета „Мобилност”. Втори ще е Стефан Тафров от „Да, България”, трета ще е Албена Симеонова от „Зелените”.
 
Закъснението си за гласуването в Европейския парламент на пакета „Мобилност“, важен за българските превозвачи, Светослав Малинов определи като своя грешка и по думите му това поставяло листата в риск от атаки и дискредитиране.
 
Затова се оттеглям от водаческото място и благодаря на ръководството на ДСБ, тъй като ми даде възможност и да споделя своя възглед за това кой би могъл да ме замести в челото на листата. За мен без всякакво съмнение това е Радан Кънев и казано по-конкретно - аз съм убеден, че той няма да загуби и един глас от тези, които биха се присъединили към Демократична България, ако аз не бях направил тази злополучна грешка“, посочи Малинов.
 
Приех, без да съм се подготвял да бъда кандидат на тези избори, но съм готов да вляза в кампанията“, обяви на свой ред новият водач на листата Радан Кънев.
 
Готов съм преди всичко да работя за това ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ, категорично да не допуснем центъра, дясното демократичното, проевропейското в българската политика да се асоциира с образа на Бойко Борисов“, каза Кънев.
 
„Получих и приех и мандата, и ангажимента в рамките на политическото представителство на ДСБ като член на ЕНП да постигнем едно равнопоставено споразумение с колегите от „България на гражданите“, които освен член на ЕНП, споделят и нашето отношение към властта в България днес“, допълни той.
 
Пълната листа за участието си в евроизборите на „Демократична България“ ще стане ясна в следващите дни.