/ БСП, пресцентър
"И двете мерки са възможни, няма да взривят бюджета", смята Корнелия Нинова
От 1 октомври може да има преизчисление на пенсиите и да се изплащат по 120 лева към пенсиите за месеците до края на годината, смятат от "БСП за България".

Бюджетната комисия реши: Пенсиите се вдигат от 25 декември

"И двете мерки са възможни, няма да взривят бюджета", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"Цял ден сме смятали числата, разговаряхме и с министъра на финансите, има възможност за по-високи приходи от ДДС, от данъци и от акцизи, които не са отбелязани в актуализацията на бюджета от служебния кабинет", посочи тя.

"Оставаме вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета", коментира Нинова. Според нея това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишна загуба на време.

Василев за пенсиите: Депутатите приеха две взаимоизключващи се предложения

"Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в пленарната зала - първото на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лева за октомври, ноември и декември като антикризисна, временна мярка и второ - трайно и занапред, и след декември, да се преизчислят пенсиите като една година стаж вместо коефициент с 1,2 да се изчислява с коефициент 1,35, минималната пенсия да стане 370 лева и да се увеличи прагът на максималната", обясни Нинова.

"Днес се прави опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма, коментира тя. Ние от "БСП за България" ще продължим да гласуваме за тези две решения, държим на тях и няма да отстъпим", заяви Нинова.

"Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът, е абсолютно несъстоятелен, това е манипулация на общественото мнение", коментира тя.

Лидерът на БСП изчисли, че разликата, ако се изпълнят заедно двете предложения, е 453 млн. лева. Това не е невъзможна сума за събиране, коментира тя. По думите й, тези пари могат да дойдат от повишена събираемост на приходите, които само към юни са 3,3 млрд. лева повече.

Високо напрежение в НС: Втори ден на бурни емоции и скандали заради бюджета

"И изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха бойковоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и ги управлявай", коментира Корнелия Нинов.

Тя апелира за спокойствие, разум и отговорност. "Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация и тогава да се сърдят на себе си, но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля на БСП", добави Нинова.

Големият бюджет ще е по-голяма катастрофа от бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), прогнозира още тя.