/ IStock
От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Пенсионерите ще получат по 120 лв. добавка за октомври, ноември и декември

Народните представители гласуваха със 148 гласа "за", против - един и 21 "въздържал се" минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври да стане 370 лв. Те подкрепиха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв.

Край на извънредно заседание на парламента, дебатите и гласуването по актуализация на бюджета продължават в сряда

По време на разискванията Георги Гьоков от БСП заяви, че от левицата ще подкрепят предложението на ИБГНИ за увеличаване размера на майчинството. 

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 000 майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. "След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени", обясни тя. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза още Манолова.

Цонев: Като не можете да направите нищо, ще се сгодим партиите на статуквото

В хода на дебата за минималната пенсия Хасан Адемов от ДПС посочи, че всяка година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се определя с бюджета на ДОО. "Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст винаги е била политическо решение", каза Адемов и попита кой е предложил 370 лв. минимална пенсия за стаж и възраст и уточни, че това не е предложение на министъра на финансите, а на депутатите от ИТН, и така наречените, по думите му, партии на промяната.

"Това, което ние предлагаме за 120 лв. или за 100 лева, са варианти алтернативни на това предложение, а не са кумулативни предложения", коментира Адемов и постави въпроса кой от вариантите за пенсиите ще бъде избран.
БТА