/ БТА
Депутатите заседават за актуализацията на бюджета. След направена 15-минутна почивка, организиран председателски съвет и отхвърлено предложение за прекратяване на парламентарното заседание, те продължиха с дебатите. Размяна на реплики между "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" от една страна и ДПС от друга, нажежи страстите в НС. 

На второ четене: Бурни дебати в парламента по актуализацията на бюджета

"В тази зала има мнозинство БСП-ГЕРБ-ДПС. Ако искате, можем да свикаме извънредно заседание и да ви приемем кабинет, който се надявам тази вечер в 17.00 часа БСП начело с Корнелия Нинова да предложи", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да взривят бюджета", коментира и Мария Капон от "Изправи се БГ!Ние идваме!", след като депутатите приеха предложенията на ДПС и на ГЕРБ-СДС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

За да им отговори Йордан Цонев от ДПС предизвика вниманието, емоциите и бурните аплодисменти на всички. Той се обърна към парламентарната група на „Има такъв народ“, ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме":

„Като не можете вие да направите нещо, ние ще направим. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, промяната и на това, и онова, и ще закарате за трети път българския народ на избори в рамките на 6 месеца, ами да, ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим", заяви от трибуната Цонев.

"Ако мислите, че ни пука, че вие ще се радвате, да знаете, че изобщо вече не ни пука. Защото ни пука дали България ще има кабинет, дали ще се внесе Планът за възстановяване и устойчивост и как ще се движи българския бизнес“, допълни още той.

Председателският съвет на НС решава за гласуването по бюджета на ДОО

Последваха бурни аплодисменти от групата на "Има такъв народ" и подвиквания: "Сгодихме се" и „Горчиво“.

По думите му за бюджета трябва да се произнасят "експерти, а не културисти".

"В тази зала има експерти по бюджетиране с 30-годишен стаж. Г-н Ананиев ме гледа насреща и си спомням годината, в която започнахме заедно да правим бюджет", посочи още Цонев. 

"На годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП." Това обяви председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ", след като ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от ГЕРБ и ДПС трансфери в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се дава месечна добавка от 100 и 120 лева на всички пенсионери, при положение че бюджетна комисия подкрепя минимална пенсия от 370 лева вместо 300 и средно увеличение от 12.5% на всички пенсии.