И днешният парламентарен ден на депутатите, по обсъждане на част от актуализацията на бюджета, премина в бурни емоции, остри изказвания, скандали и подвиквания от трибуната, на фона на провеждащия се пред Народното събрание национален протест на бизнеса срещу ограничителните противоепидемични мерки. След няколко почивки малко преди 16:00 ч. депутатите гласуваха прекратяване на заседанието. 


Пенсионерите ще получат по 120 лв. добавка за октомври, ноември и декември

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете - 650 лв.

Това, което разбуни духовете в пленарната зала, беше как и кога ще се стигне все пак до гласуването на актуализацията на бюджета, тъй като вчера, след края на извънредното заседание на парламента, продължило около 8 часа, отново с бурни дебати, министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в кулоарите, че депутатите всъщност са приели две взаимоизключващи се предложения за бюджета. Едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии. Той посочи, че в спешен порядък колегите му от Министерството на финансите ще работят, за да предоставят разчетите за двата варианта и след това те да бъдат обсъдени в парламента. Според него ако и двете предложения останат, ще има сериозен проблем. „Това означава 847 милиона, които няма откъде да се вземат", заключи той.

Ще има ли прегласувания и ще има ли заседание на бюджетна комисия - това бяха въпросите, които си задаваха всички депутати. 

парламент депутати
БГНЕС

Василев за пенсиите: Депутатите приеха две взаимоизключващи се предложения

Днес отново, след редица изказвания, реплики от трибуната и скандали, председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански поиска отмяна на заседанието, за да може бюджетна комисия да се събере и да обсъди бюджета на ДОО, който от вчера се обсъжда в Народното събрание.

„Колко комисии ви трябват, за да излъжете българските пенсионери. Два пъти, че и три пъти гласуваме едно и също. Края на този парламент е дошъл, никой няма да ви прости и лъжата и лицемерието към българските пенсионери, ако промените това, което приехме вчера. Не променяйте срокове, защото всички ние носим отговорност“, обяви Георги Свиленски от БСП.

„Какво става тук - да си дадем сметка?! Преди малко излезе г-н Каримански с един лист и каза, че иска трети път да гласуваме това, което два пъти гласуваме. На въпрос кои сте вие, той поиска почивка, пи кафе с някакви хора от бюджетна комисия, после тръгнаха да заседават и сега решиха да спрем заседанието и бюджетната комисия да заседава извънредно, за да може утре за трети път да гласуваме това, което вчера приехме", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Тома Биков
БГНЕС

Цонев: Като не можете да направите нищо, ще се сгодим партиите на статуквото

"Изведнъж се появи някаква дата 25 декември за актуализация на пенсиите. Кой я предложи тази дата? Ние приехме 1 октомври, вчера го приехме, днес предлагате 25, утре може да предложите 15 януари... Това, което се случва днес в парламента, е, че токът ви тресе. Има един начин това да спре - просто извадете телта от контакта. Защото минирате работата на следващото редовно правителство. И такова може да не се състави заради ей такива решения. Предстои гледане на целия бюджет, представете си и там какво ще стане. Ние с този малък бюджет сме блокирали, а какво ще се случи в петък?! В момента правим първата крачка към финансова криза на държавата, вие сте отговорни за това и Румен Радев, който може да внесе всички антикризисни мерки на правителство без парламент. Ако имаме президент мъж, но ние нямаме такъв“, допълни Биков. 

парламент депутати
БГНЕС

Страстите се нажежиха още повече, когато на трибуната излезе председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Г-н Биков си позволи да говори откровени лъжи, при положение че вчера ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в този калпав вариант, в който приеха три различни неща. И в момента бюджетна комисия се опитва да ви даде елегантен начин да се измъкнете от кашата, която сами сътворихте. Да, г-н Биков, държавата отива към стена, която вие засилихте, защото вие бяхте некадърни", заяви Йорданов. 

парламент депутати
БГНЕС

Не закъсня и реакцията на Тома Биков, който му отговори: "Г-н Йорданов, вие изобщо не разбирате в каква каша сте се забъркали, защото ние тук сме в опозиция. Вие вчера говорихте за годежи, а вие този брак сте го изконсумирали, преди да сте се сгодили! И много добре знаете, че е така! А вие госпожо Манолова, карате последни дни в парламента". 

Маноил Манев от ГЕРБ
се обърна към депутатите: „Ей така, като изтървете шейната, тя се хлъзга и в калта. Изпуснахте това заседание не вие, изпуснахме го всички ние в тази зала заради две неща – първото е това, че нещо не можете да се разберете кой каква опозиция е тук. Едните казват ние това, другите казват ние онова... Тази шизофрения ще продължава, защото всеки един от вас, който излиза на тази трибуна от управляващите, от подкрепящите, президента, президентското правителство, мисли само за едни избори – изборите на господин Радев. И като мислите само за тях, започвате да преигравате и изпадате в биполярно разстройство. Вземете се в ръце, разпускайте го това нещо, дето го правим тук всеки ден, защото ще влезем в още по-големи и шизофренични ситуации, от които излизане няма да има и за следващия парламент“, каза Манев.

парламент депутати
БГНЕС

Депутатът от ДПС Йордан Цонев се опита да успокои обстановката в залата, като предложи заседанието да бъде прекратено. 

"Да се проведе бюджетна комисия, не защото е забъркана каша с вчерашното гласуване, г-н Йорданов, а защото вчера спряхме преди последния параграф кога влизат в сила в закона всички текстове. Няма никаква колизия между отделните текстове, имаме възможност да изберем между кумулативно действие на всички текстове и около 450 млн. допълнителет дефицит в ДОО, който трябва да бъде финансиран с допълнителен трансфер от Закона за бюджета и в това няма нищо лошо. Въпросът е да го изберем", коментира Цонев.  

„Така че най-доброто решение към този етап е да се свика бюджетна комисия, защото не е нужно тук хора да се упражняват в процедурни хватки. Да си изясним на бюджетна комисия кой от вариантите е възможно да бъде приет, да се предложи в допълнителен доклад и после вече каквото реши залата. Няма нужда от агитация“, посочи още той.

Така, след проведено гласуване, депутатите решиха да прекратят заседанието малко преди 16:00 ч.