/ БТА
След края на извънредното заседание на парламента, продължило около 8 часа днес с бурни дебати, обсъждания и гласуване, министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в кулоарите, че депутатите всъщност са приели две взаимоизключващи се предложения за бюджета - едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии. Той посочи, че в спешен порядък тази вечер колегите му от Министерството на финансите ще работят, за да предоставят утре разчетите за двата варианта и след това те да бъдат обсъдени в парламента.

„Приеха се две взаимоизключващи се предложения. Едното е за 120 лв., след което те спират, а другото е за минимална пенсия от 370 лв. плюс призчисление с 12% и половина на всички останали пенсии. Като Министерство на финансите можем да кажем на хората, че ние ще смятаме и двата варианта и ще ги предоставим и двата варианта на парламента. От там нанатък той трябва да реши кой от двата варината да остане", заяви министърът.

Пенсионерите ще получат по 120 лв. добавка за октомври, ноември и декември

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете - 650 лв.

"Ако говорим да останат 120-те лева, те са по-скъпи с около 200 милиона. Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи. Ще трябва да пресметнем има ли резерв за допълнителни приходи, иначе трябва да се вземат средства от държавния бюджет с допълнителен трансфер, т.е да се намалят част от другите пера. Ако остане предложението, което е на Бюджетната комисия, там става въпрос за допълнително 50 милиона, които също ги има като приход в държавния бюджет и могат да бъдат осигурени", каза още Василев.

Според него ако и двете предложения останат, ще има сериозен проблем. „Това означава 847 милиона, които няма откъде да се вземат", заключи той.



Иначе по-рано парламентът прие на второ четене отпуснатите до 30 септември 2021 г. включително пенсии да се преизчислят от 1 октомври 2021 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. Промяната в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. беше гласувана със 139 гласа "за", 0 "против" и 26 "въздържал се". Предложението за преизчисление на пенсиите с 1,35 на сто за всяка година реален осигурителен стаж беше направено от "Има такъв народ".

Не беше прието предложението на Йордан Цонев от ДПС преизчислението на пенсиите да стане от 1 януари 2022 г.

Преди това депутатите приеха минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври, а максималната - 1500 лева, както и пенсионерите да получат по 120 лева добавка към пенсиите за октомври, ноември и декември.

По предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН заседанието беше прекратено малко преди 21:00 ч., а утре ще продължи гласуването на оставащите текстове от промените в Закона за бюджета на ДОО и ще има яснота кое остава и дали ще се наложи прегласуване.