/ БГНЕС
Има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани
Днес се провежда Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. На събитието присъства и министър-председателят на България Бойко Борисов.

Бойко Борисов
БГНЕС

Събитието е организирано от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември. То е с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.



Херо Мустафа: Корупцията е проблем на Балканите и пречи на икономическия растеж

„Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство поставихме темата „Западни Балкани многото процеси” в центъра на вниманието и на европейските колеги и на САЩ. Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО или не си", каза Борисов.



„На Балканите всички се обичаме, живеем си мирно. Има етническа толерантност. Много е важно да си сътрудничим. За нас като балканци е много важно да не оставим нито на европейците, нито на американците да загубят доверие с нас”, добави премиерът.

Бойко Борисов
БГНЕС


„Форумът е важен в няколко посоки – във вътрешен и международен план. Опитваме се да се справим с ислямизма. Подобни форуми държат темата да е валидна и в момента”,  каза още Борисов.