/ БГНЕС
Създадохме ГЕРБ, народът ни даваше доверие избор след избор. В голямата си част го защитихме. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Национална предизборна среща на партията. В изказването си премиерът напомни как е създадена ПП ГЕРБ преди 10 години.
 
„В какви условия създадохме ГЕРБ - тогава опонентите ни бяха министри. Народът искаше да се отърве от Тройната коалиция, за това избраха нас“, припомни той.
 
Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи. То беше лесно, защото преди нас не бяха правили нищо“, заяви Бойко Борисов.  „Бързо забравиха хората какво сме направили “, коментира лидерът на ГЕРБ.

БГНЕС

Тогава „Конрад Аденауер“ не ни подкрепяше а подкрепяше някакви десни, сини. Какво се оказа – те не бяха нито десни, нито сини, а си бяха истински болшевики.
 
Борисов благодари на фондация „Конрад Аденауер“ за финансовата и политическа помощ на партията.
 
Никога икономиката на САЩ не е била в по-добро състояние от сега. В същото време никога не е била в такова бюджетно затруднение. Германия се къпе в пари, но и тя е в тежки сътресения. Франция, Италия, Белгия … Значи нещо има, което трябва да променим. Не трябва да седнем на мисълта – да, имаме здрави структури. Трябва да продължим да работим, призова Борисов.
 
Той подчерта, че ПП ГЕРБ е направила много и трябва да има високо самочувствие. Според него в партията обаче няма съпротивителна сила да реагира на упреците от опонентите.
 
Трябва да търся кметове, министри, за да излязат да защитят по дадена тема какво се прави. „Всекидневно работя с Дончев и Горанов – те оправят нещата“, твърди премиерът.

БГНЕС

Задавам си за мен въпроса – защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява. Да, износваме се. Но от първото правителство само аз и Томислав Дончев сме още в правителството, посочи той.
 
В момента най-корумпираните хора говорят за корупция, заяви Бойко Борисов. Всеки ден се говори за корупция. Защо? Ако вие не си вземете мерки да си почистите къщичките по места, рано или късно това ще избие - дали в суджук или друго, ще избие, обърна се премиерът към кметовете. Ние трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова, за което ни обвиняват и ако не сме – да не го допуснем, коментира министър-председателят.
 
Кметът трябва да работи с всеки един – с всеки трябва да сме човеци. И да му говориш за нещо велико – за Брекзит или нещо друго, няма да има ефект. Всеки човек трябва да бъде чут, призова лидерът на ГЕРБ.
 
По повод излизането на Великобритания от ЕС Бойко Борисов заяви: „Полагаме огромни усилия да се подготвим за Брекзит. Въобще не съм оптимист. И на Съвета помолих колегите ЕП да изчака с гласуването, първо да мине в британския парламент“.
 
„Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, и за визов. Дай Боже, да се вразумят“, каза Борисов. „Това ще бъде тежка катастрофа за Европа“, обяви той.

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари
 
Като се замислим колко неща сме решили, а вървим надолу, ясно е – хората искат справедливост, обясни премиерът.
 
Хората трябва да ни дадат голямо доверие само ако разберат, че сме си взели поука от наши слабости, каза лидерът на ГЕРБ.
 
Няма значение кой е, пише се на ГЕРБ, всяко петно“, коментира той. „Чуйте ме, обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП с тези провалени политици, гонени от управлението, ни доближават“, обърна се той към членовете на ГЕРБ.
 
„Ако не ви светне червена лампичка, ще ви светна синя“, заплаши Борисов.
 
Парламентът ни е дал право да преговаряме за най-доброто и когато приключат преговорите ще кажем при какви условия може да се вземе най-доброто. Ако не може да вземем най-доброто, ще вземем каквото можем да си позволим, заяви министър-председателят във връзка с преговорите за нов боен самолет.

Авиационната асоциация: Ще имаме ли пари за експлоатация на новите изтребители?
 
"От събраните приходи, с които сме на излишък, ние харчим толкова, колкото изкарва държавата и в същото време не задлъжняваме повече от това“, подчерта министър-председателят.
 
По думите му преди е имало обвинения, че ГЕРБ е взел дълг и е задлъжнял следващите поколения, но подчерта, че тогава той е бил 27%, а сега е 20%, като външен дълг с бюджетен излишък.
 
„Когато дойде ГЕРБ на власт, ни отпускат всички фондовете и години наред си работят. Всеки, който разбира от европейска политика, знае, че тя се води на много нива, и много често получаваш уязвимост за съвсем друго нещо. Държавите, които дават големите пари в Европа, като Германия, Холандия и Франция, имат своите правила и изисквания“, заяви Борисов, като благодари на военния министър Красимир Каракачанов, който е положил усилия за сделките за въоръжението на България.

БГНЕС

„Правилата и начините, по които се управлява Европейският съюз изискват толерантност и внимание и всичко, което го има и на втори план. Водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер знае, че когато искаме да имаме силна подкрепа от всички държави, които членуваме в ЕНП, трябва първо да се проверява даден сигнал и тогава да се реагира“, каза още лидерът на ГЕРБ.
 
 
БГНЕС, Агенция Фокус