Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с първи коментар за очакванията за новия политически сезон на парламента в кулоарите на бившия Партиен дом, която ще е новата стара сграда за депутатите. 

"Ние не сме се събрали, защото се харесваме и обичаме, а за да свършим работа и 5-6 важни неща, засега те вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което ще задържи правителството заедно, това заяви Борисов и допълни: „Да, имаме и критики. Аз съм имал критики и към правителства, които съм управлявал. То няма идеални неща, трябва да се работи така, че и цените, и инфлацията да се овладяват, и да се правят неща в полза на хората“. 

Относно наскоро убития Алексей Петров и имал ли е той някакво участие при съставянето на кабинета Борисов заяви: „Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт“.

„Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали – с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме“, посочи лидерът на ГЕРБ. „От мен не, по време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос“, отговори Борисов на въпрос обещаван ли е на Алексей Петров пост в ДАНС. 

След лятната почивка: Депутатите се завърнаха на работа в Партийния дом (НА ЖИВО)

Този нов сезон трябва да се променя Конституцията, допълни той и уточни: „Трябва да приемаме КПКОНПИ, трябва да пуснем Плана за възстановяване, трябва да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната, и да приключим с тези теми“.

„Смисълът да направим правителство беше само този“, коментира още Борисов.

По повод оставката на главния секретар на МВР той каза: „Президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата. Защото да държат главен секретар, с който да се оправдава правителството за всички проблеми с борбата с престъпността, надали ще го направят“.

„Мисля, че ще има нов главен секретар. От друга страна, не е редно едно правителство да не може да направи всичко, което счита за правилно с хора, на които вярва“, смята лидерът на ГЕРБ. 

„Считам, че „Балкански поток“ във времето, в което Турция и Гърция, натовски държави, направиха всичко възможно и правиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, всичко да минава през Турция и Гърция, ние успяхме да се преборим и да си направим „Балкански поток“, който е 100% държавен“, каза Бойко Борисов по повод публикувани от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ данни, в които се твърди, че има писмо на руски политик, който споменава изграждането на газопровода. Вчера от Софийската градска прокуратура се самосезираха по повод разпространената в медии информация с твърдения за нарушения. 

„100% ваша собственост и в момента е печатница за пари за българските граждани. Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лева влизат във вашите джобове, на всички българи. Това, ако е лошо, и ако трябва да се обяснявам защо не е в Гърция, защо не е в Турция. Аз не съм национален предател, напротив - правил съм всичко в полза на българите“, заяви Борисов. Той се обърна към журналистите с призив да разследват имало ли е среща в Москва между сегашния министър на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков и руския депутат Александър Бабаков (руският политик, споменат в данните на „Антикорупционен фонд“ бел.ред.).