/ БГНЕС
"Разпитите на хора от кабинета няма бъде изключение за прокуратурата в този мандат на правителството, така че ние ще сме готови отново да съдействаме за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност". Това каза на брифинг началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова във връзка с информация, дадена от Иван Гешев, че министрите Калина Константинова и Николай Събев може да бъдат викани в прокуратурата заради казуса с "Български пощи".

"Основна цел на това правителство е борбата с корупцията и спиране на кражбите. С оглед на неработещата прокуратура и поредното отлагане на решението за освобождаване на главния прокурор, правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в рамките на днешния ден. Това е независима експертна организация, която е посветена на работата за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления", обясни тя. 

От своя страна министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че държавата изпълнява ангажимента си по европейския регламент за Европейската прокуратура да осигури ресурс не обезпеченост за ефективно изпълнение на действията и задълженията на европейските делегирани прокурори. Те да са обособени в собствена структура и финансова организация.

"Предвижда се задължение на държавата да осигури необходимата сграда. Към настоящия момент Законът за съдебната власт не осигурява ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори, посочи Йорданова. Отказвано е назначаване на експертиза от страна на спецпрокуратурата с аргумент, липса на пари. Трябва да се вземат мерки и за функционирането на европейските делегирани прокурори. Законопроектът посрещна подкрепа, единствено отрицателно становище беше на прокуратурата на България. Бяха изразени аргументите, че противоречи на регламента на Европейската прокуратура и на Конституцията на България, и двете групи съображения са несъстоятелни, подчерта Йорданова. Не се нарушава нито една конституционна форма, очаквам НС бързо да разгледа и приеме този законопроект", каза Йорданова.