"Нямам никакви притеснения всички основания, посочени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, да бъдат разгледани на пленума на Висшия съдебен съвет пред българските граждани. Те ще се запознаят със смешния характер на тези основания чрез БНТ. Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е смешно". Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Едва ли основание за отстраняване на главен прокурор на страна от Европейския съюз може да бъде това, че той е подарил български класици на неправителствена организация. Ако това не е смешно, не знам какво друго може да е. Тъжното обаче е, че тези измислени основания са политическа поръчка за оказване въздействие върху прокуратурата за отстраняването ѝ и вероятно за използването ѝ като "бухалка" срещу хора, които мислят по различен начин", допълни той. 

Главният прокурор съобщи също, че прокуратурата работи по сигнал на превозвачите за нарушения от Държавна агенция „Автомобилна инспекция“, нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. Той коментира темата преди заседание на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се обсъдят предложенията за отстраняването му от длъжност.

"Има сигнал от различни сдружения на превозвачите до Върховна касационна прокуратура. Той е изпратен до компетентната прокуратура, вероятно тя е Специализираната прокуратурата, с оглед спецификата на сигнала. В сигнала се сочат за известни нарушения от Държавна агенция "Автомобилна инспекция", нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. В хода на тази проверка прокурорът ще извърши всичко необходимо по закон", заяви Гешев.

Днес ВСС ще заседава по същество дали да освободи главния прокурор Иван Гешев от поста му. Висшият съдебен съвет вече откри втора процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор, предаде БГНЕС.

Министър Надежда Йорданова представи доказателствени искания по процедурата. Едно от исканията е да се изиска запис от телевизионно интервю на Гешев през 2020 г. Министър Йорданова изисква и заповед от прокуратурата за случаен подбор на делата.

Гешев също направи доказателствено искане - да се предостави искане на Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка.

Кадровиците обсъдиха миналата седмица за втори път искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

 
БГНЕС