Пореден словесен, остър сблъсък между правосъдния министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

"Ако някой счита, че може да се смее при провеждане на процедура в изпълнение на Конституцията на Република България, това е негово решение и негова отговорност" - така министър Надежда Йорданова отговори на главния прокурор Иван Гешев, който по-рано заяви, че няма никакви юридически основания в двете предложения за предсрочното му освобождаване – на Янаки Стоилов и министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

 „Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А именно, че няма никакви юридически основания и самите твърдения в тях са смешни", посочи той. 

Гешев: Цели се нелегитимно овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурорСпоред главния прокурор зад всичко това стоят политически интереси.
 "Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията. Вероятно това, което се цели е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие с т.нар. реформи. Но това не е реформа, а действия, които противоречат на интересите на българските граждани и общество, особено в насока борба с престъпността", посочи още Гешев и допълни, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

Според правосъдния министър, обаче, твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. 

"Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", коментира министър Надежда Йорданова пред журналисти преди заседанието на ВСС.