Пламен Бобоков
Пламен Бобоков / БГНЕС
Апелативният специализиран съд постанови, че няма основания мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража. Определението е окончателно.

В съда днес бяха представени нови доказателства по производството, от които стана ясно, че е проведен разпит на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.
„Едно от новите доказателства, които днес внесохме в настоящото наказателно производство за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка „задържане под стража”, е разпит, проведен на външния министър на България вчера г-жа Екатерина Захариева, която беше разпитана точно по повод публикуваните вече от прокуратурата кореспонденции между обвиняемия Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов”, съобщи пред журналисти прокурор Генка Брезашка.

Захариева е свидетелствала пред разследващите, че е имало натиск за назначаване на въпросните посланици, макар и при спазена процедура.

"Проведена е обаче среща на публично събитие, на която обвиняемият Бобоков е искал по "елегантен" начин, по нейните думи, да бъдат назначени именно конкретни хора в страни, където той има бизнес интереси - Алжир и Нигерия", заяви прокурор Петър Белчев пред медиите.

"Ние искаме арест, защото има реална опасност той да извърши престъпление и да се укрие.
Г-н Бобоков е участник в организирана ОПГ, той е лобист в нея, той е човекът, който има телефонните номера на важните хора в България, с които той се свързва, за да се прокарва лобистки интереси. Писмото за мандат е една благодарност, която Узунов получава от Бобоков.

"Когато предлагаш брат си да сключи договор с фирмата на твоя контрагент, вследствие на което ще има 60 хил. лв. печалба, ние считаме, че това е именно разменната монета за услугите.  Ако писмото е изпратено от Ангел Узунов, нямаше да има проблем. А то е изпратено от Пламен Узунов", казаха от прокуратурата.

"В момента, в който съберем достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения", стана ясно още от думите на Петър Белчев. "Назначени са нови компютърни експертизи по новото, отделено дело, има и други длъжностни лица, включително и магистрати", добави той.

Пламен Бобоков: Пламен Узунов ми е много добър приятел

Още в сряда от МВнР заявиха, че ще окажат съдействие на разследването.

Преди да влезе в съда Бобоков каза, че посланиците се назначават от правителството, а с Пламен Узунов са много добри приятели.

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние
. На 27 декември 2018 г. е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Впоследствие Николай Николов подаде оставка. Разследването на прокуратурата продължава, няколко дни прокуратурата оповестява скрийншотове на кореспонденция между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. Оповестена беше и кореспонденция и по други теми.
БГНЕС