От 1 октомври България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, съобщи БНБ
От 1 октомври България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, съобщи БНБ / IStock
Бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на председатели на Фискалния съвет и БНБ, предаде БГНЕС.

Правилата трябва да бъдат одобрени и от пленарна зала. След одобрението им ще започне да тече срокът за предложения за номинации за Фискалния съвет и за БНБ. 20 дни е срокът и за двете процедури. Този срок одобри комисията след предложение на председателя Любомир Каримански. "Правиха се внушения, че някой бързал да претупа процедурата", каза Любомир Каримански (ИТН) по отношение на процедурата за избор на управител на БНБ.

Правилата за избор на председател и четирима членове на Фискалния съвет бяха приети с 15 гласа "За" и с 2 -ма "въздържали се". Именно парламентът е органът, който избира председател на Фискалния съвет. Според закона Съветът се състои от петима членове, включително председател, които се избират от Народното събрание, след проведена публична процедура. Мандатът на членовете на Съвета е 6 години. Едно лице не може да бъде избирано за член на Съвета за повече от два последователни мандата.

Процедурните правила за предлагане, изслушване и избор на управител на БНБ бяха приети с 16 гласа "за" и "въздържали се" - 2-ма. Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на основните управления по предложение на управителя. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.
БГНЕС