/ БГНЕС
"Към юли месец цената на тока беше над 100 лв, в момента отива към 600 лв. Разликата държавата я покриваше за тези т.нар. възобновяеми източници от 100 до 400 лв. - това е субсидия. В момента като е около 600 лв. цената на тока, субсидията продължава да бъде от 100 до 400 лв. До юли месец следващата година те ще получат 250 млн. лв. Ние предложихме на КЕВР да спре субсидията за тези бизнеси, които са на свръхпечалба през тези 6 месеца. Цялото управляващо мнозинство днес гласува 250 млн. да бъдат дадени на тези, които печелят от енергийната криза". Това каза пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ във връзка с мораториума за цените на тока.

Петков за мораториума: Не може просто да правим разходи към крайния потребител

"Това е престъпление и лобизъм. Тук трябва да дойдат Кирил Петков и енергийният министър и да обяснят какво се случва, но тях ги няма. Ние гласуваме за някакъв мораториум, без да сме се срещнали с министъра на енергетиката", заяви Биков.

По думите му "това, че се прави мораториум за битовете потребители, не значи, че бизнеса няма да продължи да плаща високите цени на тока".

Цените на тока, водата и парното ще останат замразени до 31 март 2022 г.

"ГЕРБ не носи отговорност за този мораториум, отговорност носи мнозинството в парламента", категоричен е Биков.