парламент
парламент / БТА
Депутатите приеха окончателния вариант на мораториума
Парламентът включи в дневния си ред изменението в проекта на решение за справяне с ценовата криза на електроенергията. Предложението направи председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна.

Вчера депутатите приеха мораториум върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите, по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В крайна сметка депутатите, след няколкочасови спорове, приеха редакционните поправки - така мораториумът ще важи до 31 март 2022 г. и цените да бъдат на нивата от 16 декември 2021.

Предложението на ГЕРБ-СДС беше да се замразят стойностите със задна дата - от 1 януари 2021 г. От парламентарната група уточниха, че не е взето предвид актуализираните цени от 1 юли 2021 г.

Цонев: Безусловно токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" предложи то да влезе в сила в деня на обнародването на текста в Държавен вестник.

"Трябва внимателно да се помисли за точно конкретната дата, на която да се реализира мораториумът", каза Жечо Станков от коалицията ГЕРБ-СДС. Депутатът от ГЕРБ постави въпрос за конкретната дата. "Коя цена на енергията и на всички услуги свързани с дружествата ще е по-ниска тази от 1 януари или от 16 декември", попита Станков.

Тома Биков изрази опасение за успешността на реформите. "Мъглата започна да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла. Това, което не може да видим е кой ще измисли мерките. Тези неща засягат пряко почти всички български граждани. Не може с лека ръка да се налагат мораториуми от днес за утре, така да направим някакви мерки, които да променят енергийната система, кой ще поеме отговорност ако са неуспешни", каза Биков.

"Рискуваме парламентът да стане гумен печат на изпълнителната власт", разкритикува Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Депутатите от енергийната комисия приеха нов срок на действие на мораториума върху цените на тока и парното

От ДПС видяха завръщане на 90-те.

"Вие за какво пледирате днес, да дадете 250 милиона на Прокопиев или да помогнете на хората. Като чуя мораториум аз се сещам за България през 90-та година", каза Рамадан Алтай от ДПС.

"Ако не се научим като решаваме един проблем, да не отваряме нов, няма да променим нищо", добави Йордан Цонев.

Любен Дилов-син от ГЕРБ предложи разпускане на парламента.

"От два дни социалистите са на власт и вече имаме съветска власт. Аз предлагам следното, да се разпусне парламентът до Коледа, за да си изясните как ще ни управлявате. Ще ни свикате отново, когато имате яснота", предложи Любен Дилов-син.

Маноил Манев от ГЕРБ намекна за зависимост на депутатите.

"Минути след като приехме този мораториум, някъде започнаха да звънят телефони. Дали на спонсори, дали на приближени до някого лица", каза Маноил Манев.