"Безусловно токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина и ДПС ще бъде на тази позиция, както и останалите партии, предполагам”. Това заяви в студиото на NOVA зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на въпрос защо партията му не подкрепи мораториума на НС върху цената на тока, парното и водата.

По думите му въпросът е как да се спре поскъпването. „Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт, нито върху решения на независими регулатори”, посочи той.

ЕРП-тата и ЕСО: Има опасност от колапс на електроенергийната система и икономиката

Цената на тока може да бъде спряна, но по законен начин. „Това може да стане с изменение на два члена в Закона за енергетиката. Мисля, че това са член 31 и 35. В единия от тях става въпрос за промяна в обстоятелствата и КЕВР трябва да преразгледа решението си”, категоричен в Цонев.  

Депутатите от енергийната комисия приеха нов срок на действие на мораториума върху цените на тока и парното

ЕРП-ата биват компенсирани от държавата за разликата в цената, на която купуват енергия и на която я продават. „Дългосрочното решение за поскъпването на тока трябва да бъде предшествано от анализ и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат нужда българските граждани, трябва да стане сега. Но поскъпването на тока не може да стане с мораториум на НС върху независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете”, заяви той. И призова: „Нека се учим от грешките си и да помагаме на хората със законови средства".
 
NOVA