/ iStock/Getty Images
Съдийската комисия към БФС спря правата на международния рефер по футзал Борислав Колев, който вчера бе задържан като предполагаемия краен получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус".

"На свое заседание, проведено на 07.12.2021 г., Съдийската комисия при БФС взе решение да спре правата на съдиите Борислав Колев (международен съдия по футзал) и Иво Колев (международен асистент съдия) - до приключване на процесуално-следствените действия", съобщиха от колегията. Иво Колев е брат на Борислав Колев, но до момента не е ясно как той е замесен в случая.

От официалната информация, разпространена ден по-рано от пресцентъра на МВР, става ясно, че разследването е образувано в условията на неотложност на 03.11.2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. От събраните до този момент данни е установено, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. В последствие той лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми и му ги предоставяли. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е получил сума в размер на 53 060 861 лева.

Мъжът е задържан и обвинен на шести декември. 

Предстои СГП да внесе в съда искане за постоянен арест. Разследването по случая продължава.
БГНЕС