Без рязък скок на цените на стоматологичните услуги след влизането ни в ЕС
Без рязък скок на цените на стоматологичните услуги след влизането ни в ЕС / netinfo

През 2007 година възрастните пациенти ще доплащат по-малко за слагане на пломба и вадене на зъб. Това съобщи председателят на Съюза на стоматолозите в България /ССБ/ д-р Николай Шарков, който представи резултатите от провелия се край Варна извънреден конгрес на съсловната организация.

Националният рамков договор 2007 не е подписан, но постигнахме споразумение, че пациентите над 18 г. ще имат право на три, а не на две дейности, допълни д-р Георги Димов, зам.-председател на ССБ. Пакетът услуги за децата ще остане същият - преглед плюс 4 дейности, като касата вече ще плаща 100 процента за ваденето на зъб /временен или постоянен/.

От 1 януари името на съсловната организация вече ще бъде Български зъболекарски съюз, посочи д-р Шарков. Той подчерта, че не очаква резки скокове на цените след влизането ни в ЕС. Увеличение е възможно, ако има голямо поскъпване на горива и ел. енергия или стоматологичните материали, коментира Шарков.

Няма единни европейски изисквания за кабинетите на зъболекарите и затова не очакваме никакви трусове, казаха от управата на ССБ. Дипломите на българските лекари по дентална медицина ще бъдат признати в ЕС, но от съюза не очакват голяма миграция на специалисти на Запад.

Делегатите на конгреса са приели Правила за добра медицинска практика. Те се отнасят основно за отношенията между пациентите и стоматолозите, обясни д-р Шарков. По думите му санкциите за лекарите вече ще са два вида. При нарушения на Етичния кодекс медиците ще бъдат глобявани от 1 до 5 минимални заплати и могат да бъдат лишени от практика до 1 година. Ако бъдат потъпкани правилата за добра практика, глобата за медиците ще бъде от 5 до 10 заплати и от 6 месеца до 2 години лишаване от право да упражняват професията.