Без реклами около тунели, надлези и пътни знаци
Без реклами около тунели, надлези и пътни знаци / netinfo

Правителството повиши санкциите за извършване на неразрешени дейности в близост и по пътищата на страната. Според одобрените от министрите промени в Закона за пътищата глобите за изсичане на дървета, паша на добитък, превозите с непочистени от кал машини, както и разпиляването на насипни материали по пътя стават от 200 до 500 лв.

При повторно извършване на неразрешена дейност в обхвата на пътя глобата се увеличава от 500 на 1000 лева. Сега максималната санкция е 250 лева.

С промените в Закона за пътищата се забранява поставянето на рекламни съоръжения около входа на тунелите, на минимум 300 метра преди зоната на предупредителната вертикална сигнализация.

Забранява се използването за реклама на водостоци, мостове, виадукти, естакади, надлези, подлези, както и на пътни принадлежности като знаци, маркировка, светофари и телефонни колонки.

От 2010 година България се задължава да прилага европейска директива, според което ще има различни инфраструктурни такси в зависимост от емисиите и степента на увреждане на пътищата, което съответното превозно средство причинява.