/ БГНЕС, архив
След дълги години, в които пространството пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше своеобразен паркинг за туристически автобуси, Столичната община реши да преустанови тази практика.
 
Возилата, които от години превърнаха централното място в паркинг, ще бъдат преместени на старата Централна автогара, съобщи пред "Монитор" общинският съветник Симеон Славчев.
 
Трябва ли площада пред храма "Ал. Невски" да се превръща в автогара?

Той обясни, че вече се полага чакъл, защото е кално пространство и се очаква до две седмици там да започнат да спират рейсовете. Оттам туристите ще минават по пешеходен маршрут, които ще ги отвежда до забележителностите в града.
 
Решението е взето с разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по направление транспорт Евгени Крусев.
 
Да стигнеш до храма "Александър Невски" - тест за оцеляване

Мярката на общината идва след десетки оплаквания и сигнали от страна за граждани, че пространството пред емблематичния храм е превърнато в паркинг. В момента пред "Александър Невски" имат позволение да спират до 5 автобуса, но в някои дни бройката стига 18-20. От Светия синод напълно подкрепят общината за преместването им.
 
През 2018 г. ще започнат ремонти в центъра на стойност 40 млн. лева. По план на "Московска" 33 догодина се очаква площадът да бъде освободен от всички автомобили и да се превърне в място за отдих и разходка.