/ БГНЕС, архив
Да стигнеш до храма "Александър Невски"
94473
Да стигнеш до храма "Александър Невски"
  • Да стигнеш до храма "Александър Невски"
Посетителите на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София рискуват живота си, пресичайки пространството пред катедралата, което се е превърнало в автогара и паркинг. Това заяви пред „Дарик” журналистът Дея Йорданова от интернет изданието „Гласове”.

По думите й храмът се задушава сред туристическите автобуси, депутатските коли и автомобилите, паркирани на платения паркинг. В другите европейски страни до туристическите атракции се стига с метро и градски транспорт,  подчерта Дея Йорданова.

Трябва ли площада пред храма "Ал. Невски" да се превръща в автогара?

"Там не само автобусите са проблем. От едната страна е паркинга, където депутатите са си заградили една желязна кошарка за техните коли, от другата страна е платеният паркинг на Столична община за 2 лв на час. Вече срещу централния вход на храма са тези автобуси", коментира журналистът.

Тя посочи, че човек остава с впечатление, че внушителният храм всъщност е излишен или е нещо, случайно захвърлено там. "Той не може да диша", категорична е Дея Йорданова. Според нея човек отива в храма, за да си спомни за близък човек, да преподреди приоритетите си или просто има нужда от тишина. "Всъщност ти не получаваш комфорта, от който душата ти има нужда, защото на практика трябва да внимаваш за живота си, трябва да притичваш до входа на храма и после да излезеш по същия начин", коментира тя.

"Това е много важно туристическо място. Ако метрото е изключителната гордост на двата мандата на ГЕРБ, може би трябва да решат да се движат с него, а не да си спират автомобилите там. Може би трябва да ни дадат възможност ние да си изкажем мнението дали искаме да бъде така", добави Дея Йорданова.