/ БГНЕС, архив
Трябва ли площада пред храма да се превръща в автогара?
94458
Трябва ли площада пред храма да се превръща в автогара?
  • Трябва ли площада пред храма да се превръща в автогара?
Българската православна църква не одобрява превръщането на пространството около храм-паметника „Свети Александър Невски“ в паркинг за автобуси или за място, на което да се провеждат протести или концерти. Това коментира в ефира на Дарик Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.
 

БГНЕС, архив


От началото на седмицата редица снимки на недоволни граждани заляха социалните мрежи. На кадрите се вижда как няколко автобуса са паркирали пред храм-паметника за поредната екскурзия.
 
Западно и Средноевропейския митрополит Антоний коментира е ефира на Дарик, че не е там мястото за сборен пункт за автобусите. "Аз съм щастлив, че този въпрос най-накрая беше изнесен в общественото пространство, сериозно поставен. Неколкократно църковното настоятелство на храма е сезирало до компетентните органи и институции за това прекомерно струпване на туристически автобуси на площада. Случвало се е автобуси да застават пред входа на самия храм, обърнати с ауспуси към храма, който се изпълва с изгорели пари. Този проблем трябва да бъде решен", заяви митрополит Антоний.
 
"Бяхме свидетели през годините, че този площад се използваше не само за политически митинги, но и за фолк концерти. А това е един дом Божий и като такъв трябва да има правилно отношение на всичко това, което го заобикаля. От друга страна този паркинг закрива и Синодалната палата", обясни още той.
 

БГНЕС, архив


Митрополит Антоний отбеляза, че навсякъде в Европа такива свещени места са обособени като пешеходни зони:

"Всеки, който пътува на Запад, вижда, че около големите катедрални храмове няма такова струпване на автобуси. Те са обикновено пешеходни зони. Това е въпрос, който трябва да бъде решен от Столична община. Те разпореждат паркоместата в столицата", коментира още митрополитът.

Общински съветници се заканиха, че още на следващото заседание на Общинския съвет ще поставят въпроса с автобусите пред храм-паметника "Свети Александър Невски".
 
Защо в идеалният център на столицата ни, пред най-голямата ни светиня ежедневно има паркирани десетки автобуси? Не е ли мястото изключително неподходящо за втора автогара? С тези въпроси още вчера общинският съветник инж. Симеон Славчев се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова.