Австралиецът от „Света Неделя” имал и други „геройства с ножа
Австралиецът от „Света Неделя” имал и други „геройства с ножа / netinfo
Възпитаникът на частно училище в Сидни, Джок Полфриймън, който е обвинен у нас за убийството на 20-годишния Андрей Монов, е бил замесен в подобно престъпление, но без фатален край. Инцидентът е станал по време на купон със съученици в Норт Шор.

20-годишните Джеймс Атак и приятелят му Мат, свидетелстваха пред полицията, че 21-годишният Джок Полфриймън ги е нападнал с нож през 2004-а и едва не ги е убил. Двамата били намушкани три пъти, като ножът минал на милиметри от жизненоважни органи.

„Боли ме като научавам, че е направил това на някой друг, бях на косъм от смъртта”, обясни пред полицията Мат, който бе прекалено уплашен, за да позволи на австралийския вестник „Дейли Телеграф” да публикува фамилията му. „Това наистина ме разтърси. Той можеше да е в затвора в този момент”.

"Имах огромни прорезни рани по гърдите, оперираха ме... 10 седмици се възстановявах”, разказал Мат. Джеймс Атак пък си спомнил детайли от купона на учениците в къща в Честууд. "Той сграбчи Мат и без никаква причина започна да го удря...”, обяснил Джеймс. "По ризата ми имаше кръв, ножът е минал на милиметри от белия дроб”.

Джеймс Атак си спомнил за нападателя от декември 2004-а, когато видял лицето на Полфриймън на снимката в „Дейли Телеграф”. Той и приятелят му Мат посочили Полфриймън като нападателя от къщата в Честууд, но полицията не успяла тогава да събере необходимите доказателства.

Семейството на младия австралиец стои твърдо зад него. Бащата, Саймън, който е един от най-известните патолози в Сидни, вече организира съдебната му защита. „Правим всичко, каквото можем”, споделя и мащехата му Хелън Полфриймън. "Той е чудесно момче, чудесен син и брат."

Бившия колежанин в „Свети Игнатий” в градчето Ривървю до последно преди идването си в България на 22 декември миналата година се обучавал в тренировъчния център на 1-ви пехотен батальон на британската армия.