/ БГНЕС
Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще отчита своите приходи изцяло в България". Това заяви на брифинг след срещата министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария", обясни транспортният министър.

Лукойл среща
БГНЕС

По думите му според разчетите може да се разчита на приходи в бюджета в хазната от "Лукойл" в размер на 100 млн. лв. "Догодина при запазване на сегашната ситуация, може да разчитаме около 700 млн. лв. да постъпят в бюджета. Тези средства ще ги използваме за компенсиране на уязвимите групи в България", уточни Алексиев.

"Сега уязвимите слоеве на обществото, както и бизнеса, ще бъдат компенсирани вътрешно, а не с данъците на всички нас", каза още той.

"Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите", заяви от своя страна министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

По думите му това ще позволи трайно разрешаване на проблемите с цените на горивата.