Никола Стоянов
Никола Стоянов / БГНЕС
Очаква се от началото на следващата година новата мярка в подкрепа на хората и бизнеса за горивата да стане ефективна. Когато фирмите и хората зареждат, ще има подкрепа, която ще намалява за тях реално цената на горивата, коментира пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов след участието си в блицконтрола в рамките на ресорната парламентарна комисията.

Ще се увеличи помощта на литър гориво и тя ще важи и за компаниите, като предстои да се уточни в каква пропорция, обясни министърът. Схемата ще се промени изцяло, уточни Стоянов, като напомни, че за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица са били предвидени 150 млн. лева. По думите му сега парите вече няма да са от бюджета, а от свърхпечалбите на дружествата от сектора, които ще се натрупват във Фонд, администриран от финансовото ведомство, който ще подкрепя цената за литър за фирми и за граждани. Към момента все още не е уточнено дали сумите ще са еднакви за бизнеса и хора, коментира министърът, но допълни, че това зависи и от НС.

Предлагат и фирмите да се възползват от помощ за високите цени на горивата

Министърът напомни, че вчера са внесени в парламента промените в законите, които са необходими за осъществяването на това намерение, като най-важните са измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, а другите са в подзаконови нормативни актове, с които ще се заеме МС.

Министърът изрази надежда до края на ноември нормативната рамка да е приета и да стартира облагането на свръхпечалбите, с което да започне попълването на фонда, като очакванията са той да започне ефективно да се попълва през декември и тогава да стане възможно стартирането на процеса на  изплащане на помощта. Министърът отговори положително на въпрос дали "Лукойл" има свърхпечалба, с която солидарно да участва в бъдещия фонд.
БТА