/ ThinkStock/Getty Images
Най-вероятно ще има понижение на цените на горивата. Очаква се рецесия, ограничение на потреблението, спад на цените. Това каза икономистът Михаил Кръстев за по NOVA NEWS.

По думите му отстъпката за горивата ще може да се вземе вече и от фирми, така ще стигне до още повече хора и ще струва повече. "Вземат се данните от 2018 г. насам за печалбата на енергийните дружества и се сравнява с тази от 2022 г. и 2023 г. и ако е в много големи размери, се води свръхпечалба. Мярката за горивата е социална и няма политическа воля да се отмени. Пълен нонсенс е да се твърди, че мярката няма да се финансира от бюджета. По-скоро няма да се вземат от свръхпечалби и да се преразпределят. Дотация на акцизна стока е икономически нонсенс. "Лукойл" е частна чуждестранна компания монополист, така че можем да се окажем в по-тежка ситуация на по-висока цена или липса на горива. Има ли обаче пари за по-голяма отстъпка?", попита експертът.

Според Михаил Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, предложението да се дава около 35 стотинки отстъпка от всеки продаден литър гориво предполага 1,2 млрд. на годишна база. "Не виждам от коя компания ще се вземат, за да се раздадат на обикновените потребители. 

Той отбеляза, че цените на горивата у нас са по-евтини в сравнение с тези в ЕС. "Пари няма откъде да се вземат, нужна е огромна сума. "Лукойл" трупа максимум 25-30 стотинки свръхпечалба. Няма как да отдели 100 млн.", категоричен е Хаджидимитров.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA NEWS