/ БГНЕС
Партията на президента Георги Първанов (2002 - 2012) застана зад Румен Радев за втори мандат като държавен глава

Сегашният лидер на АБВ Румен Петков обяви, че решението е било взет единодушно на заседание на
Националния съвет на партията.

"Първо, президентството остана институцията, която дава стабилитет, излъчва сигурност и излъчва перспектива. Второ, президентът Радев и вицепрезидентът Йотова са предсказуеми в своето поведение и са отговорни пред обществото. Трето, това остана институцията, която може да създаде условия за диалог с цел намиране на решения, които отговарят на обществения интерес", аргументира решението Петков.

Петър Стоянов: Никой не ми е предлагал да бъда издигнат за президент

По думите му президентът Радев, и вицепрезидентът Йотова са "показали, че могат да виждат и да чуват".

"Да погледнеш нещо не значи, че си го видял. Да слушаш, не значи, че си чул. Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова съумяха да покажат на обществото, че могат и да виждат, и да чуват. Искам да подчертая специално изключителната роля на вицепрезидента Илияна Йотова. Ние понякога сме склонни поради естествената лидираща позиция в една институция да подценяваме втория човек. За мен г-жа Йотова показа с деликатност, но и с много воля качества, които са ни нужни днес, като излъчване в институция, като пестеливост и подреденост на изказа и като готовност да се оценява ситуацията и да се отстоява позиция. Това са неща, които много се надявам да бъдат по достойнство оценени", изтъкна още лидерът на АБВ.

Румен Петков
БГНЕС

„Ние ще настояваме в политиката на президента Радев и вицепрезидента Йотова през следващия мандат стратегическо място да заеме българската енергетика“, подчерта още Румен Петков. Той уточни, че това не е условие. По думите му въпросът в момента с енергетиката е въпрос на национална сигурност.

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Той коментира и начина, по който се очаква АБВ да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. По думите му разговорите с ръководството на БСП, които се водят в момента са за формулата от предходните избори.

„Специално не виждам повод да бъде преосмислена формулата за участие. Нещо повече, ние сме единственият партньор, който сме показали потенциал. Нашите кандидати и то без да изчерпваме възможностите, които АБВ има във всички региони, са получили близо 12 хил. преференции. И то смея да твърдя по един честен, почтен, политически начин, видим от обществото. Считам, че това ще бъде оценено по достойнство. Последните ни разговори с ръководството на БСП са, че просто трябва да материализираме тези разговори в писмено споразумение и да участваме активно в предстоящата кампания“, каза още Румен Петков.