Жечо Станков
Жечо Станков / БГНЕС
Жечо Станков: МОН е предлага България да въведе зимно часово време
99200
Жечо Станков: МОН е предлага България да въведе зимно часово време
  • Жечо Станков: МОН е предлага България да въведе зимно часово време
Министерство на образованието е предложило България да въведе зимно часово време, защото това ще се отрази на учебния процес. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос.

Започна онлайн допитване за предпочитаното часово време
 
Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще. До момента повече от 12 000 души у нас са гласували по темата в допитване на правителството, каза заместник-министър Станков.
 
По въпроса за необходимостта от различни източници на газ, Станков информира, че до 2020 г. трябва да бъде готова газoвaта връзка с Гърция, а интерконекторът със Сърбия се очаква да бъде изграден до 2022 г. И в момента страната ни може да внася газ от Румъния, но има разлика в налягането на българското синьо гориво и това в Румъния, поясни Жечо Станков: "Ние и към момента можем да вземем газ отвсякъде, имам предвид от румънците. Дали по съществуващия или по другия, в зависимост от двата оператора, те си създават отношения, с които може да се получава газ. Пазарът е отворен, ако имаше по-ниска цена при тях, вече щеше да има газ при нас".

Решенията за смяна на часовото време трябва „да се вслушат“ в науката
 
В отговор на въпрос на Дарик заместник-министър Станков не се ангажира с позиция дали "Булгаргаз" ще може да договори по-ниска цена на газа с "Газпром" до Нова година. Очаква се  от 1 януари 2019 г. суровината отново да поскъпне.